Efter valet: Luleå

23 september 2006

Feministiskt initiativ ställde upp i fyra kommunala val och i ett landstingsval. Lokalt har Fi fått fler röster procentuellt än till riksdagsvalet. I Luleå kommun fick Fi 1,13 procent, vilket motsvarar 522 röster.

Webbredaktionen ringde upp Kristina Niva hemma i Luleå.

Vilka är dina reaktionerna på valresultatet?
– Jag tycker faktiskt att vi har gjort ett ganska bra val. I Luleå har vi fått röster i princip i alla valdistrikt. Vi har haft en valstuga dit massor med folk kommit och frågat om vår politik. Alla fiare har jobbat allt de kan och det känns absolut inte som att det är kört, utan tvärtom att det är nu det börjar. Nästa gång kommer vi in!

Vad händer nu i Fi Luleå?
– Vi får fler och fler sympatisörer här. Vi befinner oss i en brytningstid. Mellan 1700- och 1800-talet kom industrialismen och i brytningen 1800- och 1900-tal kom socialismen, nu kommer feminismen. Nästa vecka ska alla medlemmar och sympatisörer börja träffas igen. Vi ska bygga upp organisationen, skapa en stabil grund och fortsätta folkbildningen. Vi ska sammanställa all statistik från valet och använda det nästa gång och ta vara på all erfarenhet vi fått. Det kommer att få genomslag, vi känner en stark framtidstro. I veckan som gick fick vi in en debattartikel i NSD (Norrländska Socialdemokraten, redaktionens anmärkning) med både hot och löfte om att vi ska syna den kommunala politiken. Vi har ju skrivit ett lokalt politiskt program och det ska vi vidareutveckla och utgå från när vi skriver medborgarförslag till kommunen. Vi ska vara aktiva och göra utomparlamentariska aktioner.

Hur tycker du Fi ska arbeta nationellt?
– Det är viktigt att bygga upp organisationen nerifrån och upp, att vi har en ordentlig grund. Det är viktigt att ställa upp i kommunvalen, det ena drar det andra och då förstår man hur politiken hänger ihop. Det är i kommunerna mycket av politiken formas, det är där det bestäms hur uppgifterna ska lösas. Vi behöver bredda oss och ta vara på allas erfarenheter. Nu har vi blivit kända och fått ett namn, så vi får hoppas att riksmedia inte iscensätter ett presidentval igen. Det blir lite svårt att påverka!

Webbredaktionen