Efter valet: Kungälv

23 september 2006

Feministiskt initiativ ställde upp i fyra kommunala val och ett landstingsval. Lokalt har Fi fått fler röster procentuellt än till riksdagsvalet. I Kungälvs kommun fick Fi 0,77 procent, vilket motsvarar 190 röster.

Webbredaktionen ringde upp Fatma Bergquist mitt i förberedelserna inför Fi Kungälvs fest på fredagkvällen.

Vilka är reaktionerna efter valet?
– Jag ser tre saker som är positiva med valresultatet. För det första så startade vi från noll, utan kommunal politik, utan pengar och resurser och av knappt 30 000 invånare i kommunen har vi fått nästan 200 röster. Från noll till 200 är positivt! Vi har lärt oss otroligt mycket och fått erfarenhet inför nästa val. För det andra har det borgerliga blocket fått egen majoritet och om vi fått ett eller två mandat hade inte det spelat någon roll, vi hade inte kunnat påverka någonting överhuvudtaget. Vi hade inte fått igenom de frågor vi gått till val på och då hade vi kanske åkt ut igen vid nästa val. För det tredje ska vi syna Sverigedemokraterna ordentligt, som nu kommer att få mandat i kommunfullmäktige. När vi står utanför kan vi ha en större chans att mobilisera mot dem.

Vad händer nu i Fi Kungälv?
– Ikväll ska vi träffas allihopa och äta gott. Bubbla av oss allt. Sen ska vi vila en månad och efter det sätter arbetet igång. Vi ska göra upp en långtidsplan och fortsätta med dagspolitiken. Vi behöver både se långsiktigt och på det som händer just nu.

Vad tycker du att Fi ska göra nationellt?
– Vi behöver träffas alla och se om det är något som brister i vår politik. Vi måste se kritiskt på om det är något i vår politik folk inte kan acceptera. Vi bör göra en rejäl utvärdering både kring det vi gjort fel och det vi gjort rätt. Vi har fyra år på oss och jag vet att vi kommer att klara det här!

Webbredaktionen