Valanalys från Elverket

22 september 2006

”Vi fick inte med oss de grupper vi hoppades på.” ”Många feminister taktikröstade på det röda blocket för att inte det blå skulle vinna.” ”Riksmedia och TV kan hjälpa vilket parti som helst att komma in i riksdagen.”

Det var några kommentarer som kom fram när ett tjugotal Fi-medlemmar träffades på Elverket i Stockholm för att prata om valresultatet.

0,68 procent i riksdagsvalet var ett resultat som ingen hade tänkt sig. Det kändes sorgligt för många, men det peppades också och deltagarna enades om att det som nu gäller är att gå vidare och se framåt.

Vi pratade om det massiva motståndet mot Fi, men också om kraften och styrkan i organisationen och hos dem som jobbat stenhårt i valrörelsen. Alla erfarenheter måste nu användas i det fortsatta arbetet, Fi ska syna Alliansens förslag ur ett feministiskt perspektiv, vi ska fortsätta folkbildningen och ordna debatter, diskussioner och studiecirklar, vara opinionsbildare.

På drygt ett år har vi bildat parti, haft årsmöte, valkonferenser, skrivit ihop ett politikdokument med över 300 konkreta förslag, skrivit lokala politikdokument, byggt upp en hemsida, startat webbutik, genomfört en hel valrörelse(!), plus två valturnéer runt om hela landet, skrivit insändare och debattartiklar, träffat massor med folk och fått prata feminism. Detta helt utan anställda och utan pengar. ”Vi har gjort något omöjligt!” var en av de avslutande kommentarerna på Elverket.

Malin Engleson
Fi Stockholm

Webbredaktionen vill ha fler rapporter och analyser från medlemmar runt om i landet. Skicka text och bilder till [email protected]