Gubbarna i norr sitter kvar

20 september 2006

Nu är det bekräftat: I Norrbottens kommuner sitter gubbarna kvar på de högsta ”pinnarna” i kommunhusen. Som det ser ut nu fortsätter de kvinnliga ledamöterna att spela rollen av ersättare och nummer två.

Samtidigt finns en stor medvetenhet om den ojämställdhet som råder inom länet. Bara med sin existens har Fi rört upp massor av sekelstyngd damm och oroat i de etablerade partiernas strategier. Fi i Norrbotten, Kristina Niva, Nina Vikström m fl, glädjer sig idag åt det och lovar att inte tystna under de kommande åren.

– Det behövs kritiska ögon som står fast mot all diskriminering i tider när främlingsfientliga partier och odemokratiska rörelser växer, säger Niva och Vikström. Närmast ska vi bevaka och aktivt kommentera hur listorna till alla nämnder och styrelser kommer att se ut. Det är upp till bevis nu: Vi vill se varannan damernas som ordförande i nämnder och styrelser och stora ansträngningar för att göra Norrbottens kommuner mer jämställda och jämlika.

Med jämställdhetsglasögonen stadigt fastsatta på nästippen lovar Fi:s medlemmar i Norrbotten att hålla ögonen på makthavarna. Och det ska ses både som ett hot och ett löfte.

Webbredaktionen