”Vi har vunnit friheten att handla”

18 september 2006

Inte upp till riksdagsspärren, men längre. ”The sky is the limit”, brukar man säga och faktum var att det snarare var dit vi nådde. Det fanns faktiskt bara vinnare på valvakan på Elverket i Stockholm, hur konstigt det än låter. Strålande glada människor som alla kände att nu har vi gjort det som vi länge drömt om, och det gick. Det gick att genomföra en valrörelse utan pengar och personal. Det gick att få människor att förstå att det finns ett annat sätt att tänka på. Och det gick att tala om det som andra inte ens alltid vågar tänka. Det gick att länka livet ihop med politiken.

All den erfarenhet, allt det mänskliga växande som utvecklats under den här valrörelsen har inneburit en feministisk folkbildning av sällan skådat slag. Jag har hört människor tala i termer av att ingenting är sig likt längre, sedan arbetet med Feministiskt initiativ började. Jag har sett mänskliga möten runt torgen som satt avtryck för livet. Jag har sett broar byggas över tidigare gränser. Generationsgränser, geografiska gränser och politiska gränser. Enfald har blivit mångfald. Fakta har ersatt fördomar.

Vi vet alla att det finns ingen väg tillbaka. Vi har inte vunnit inträde i riksdagen, men vi har vunnit friheten att handla. Nästa val (till Eu-parlamentet) inträffar 2009. Och jag är övertygad om att det inte bara är i Sverige som det kommer att finnas en lista som det står Feministiskt initiativ på.

Gudrun Schyman