Märkligt svenskt valsystem

18 september 2006

– Det är oerhört märkligt detta svenska system där man inte räknar de mindre partiernas röster alls på valdagen, säger spanska Maria Pazos, som följer Fi på plats i Stockholm under valet. Hon och kollegan Priya Alvarez besökte igår på valkvällen en vallokal för att studera hur hanteringen av valsedlarna går till på plats. De kunde konstatera att rösterna i en åttonde box, markerad” övriga partier, inte räknades alls.

– Nu är den enda information om valresultatet för de mindre partierna som väljarna får i massmedia på valkvällen, den som kommer från en preliminär valundersökning. Vi vet att den totala siffran 5,26 procent till de mindre partierna stämmer – vilket i sig är sensationellt. Aldrig tidigare har så många röstat på partier som inte finns representerade i riksdagen. Men vi vet inte hur dessa procent fördelar sig.

– Alla röster borde väl värderas lika, men så är det tydligen inte. Storleken på partiet avgör. Jag finner det svenska systemet att vänta med att räkna vissa röster mycket märkligt. Det är också ett sätt att ta bort fokus från de mindre partierna. När valresultatat blir klart på onsdag, vem bryr sig då? På så sätt hålls uppmärksamheten ensidigt riktad på de etablerade partierna över 4-procentsspärren.

Läs även Maria Pazos kommentar på Fi:s Madrid-producerade engelska blogg: feminist.typepad.com

Webbredaktionen