På söndag kväll kom svaret

17 september 2006

Valpatrullen presenterar stolt Feministiskt initiativs valvaka på Elverket i Stockholm.

18.38
Det är något i luften, pirr, förväntan. Avslappnande jazz ur högtalarna tar ner pulsen några slag. Rosa rosa rosa in i minsta detalj, på varje duk, slips och godisskål. Talespersonerna är på plats, stolta, men tagna av stundens allvar.

19.05
Valpatrullen stjäl en minut med Devrim Mavi innan middagen. Hon är lugnet själv och oroar sig inte för valresultatet.
– Vi är grymma. Oavsett hur det går ikväll har vi gjort något som vi egentligen inte skulle ha klarat av. Med nästan inga resurser.

Hur kändes det att rösta?
– Jag grät när jag kryssade Monica Amante, det var så starkt.

Talespersonen Sofia Karlsson, för kvällen klädd som en grön nymf, har nerverna utanpå klänningen.
– Det känns som betygsutdelning, skolavslutning och som mitt framtida bröllop säkert kommer att kännas. Nervöst.

19.50
Kvällens konferencier Linnéa Sjögren, som också ansvarat för att få ut valsedlar i Stockholms län, hälsar välkommen.
– Idag är ni mina superhjältar, är hälsningen till alla som hjälpt till med distibutionen.

20.00
Samling framför tv:n. Sista rösten lagd i den sista valurnan. SVT:s första prognos. 1,0 procent till Fi. Reaktionen är tystnad.

Gudrun Schyman sitter i SVT:s studio med peppande kommentarer till dem som tror på feminismen.
– Vi har genomfört en enorm folkbildningskampanj de senaste månaderna. Men det tar tid. Det feministiska initiativet har precis börjat sin historiska resa mot en ny typ av politik. Vi kommer igen. Om två år är det val till EU-parlamentet och om fyra år är det riksdagsval igen.

20.30
Devrim Mavi greppar mikrofonen för att tala till valvakans tysta gäster.
– Vi har satt stenen i rullning. Vi fick en procent. Hade vi fått vara med och leka med de andra partierna i debatter och annat skulle vi ha fått fyra procent. I kväll ska vi fira. Vi har fått patriarkatet att darra. Och vi kommer tillbaka. Jag fäller inga tårar den här kvällen, jag tänker dansa hela natten.

20.49
Skön musik. Sorl av röster. Skratt och stolthet. Klirrande glas. Valvakan är på benen igen.

21.39
Linnéa Sjögren presenterar en ”riktig crowd pleaser”. Gudrun Schyman, som placerad på en stol talar till en laddad publik.
– Jag vill framför allt uttrycka min oerhörda beundran över alla som har deltagit på denna långa resa. Jag är stum av förundran och beundran. Vi har saknat ekonomiska resurser, men har haft människor som har kunskap och engagemang. Människor som vet att vi är så mycket mer än var våra skor står, vi är var våra drömmar finns. Vi vet ju alla att vi fortsätter. Den kunskap och den medvetenhet som vi alla har nu är inget att backa ifrån. Det är inte möjligt att byta väg när vi har sett det vi har sett och sagt det vi har sagt. Vi kan bara gå framåt. Aldrig någonsin har så många talat så mycket om kvinnors situation, hbt-personers situation och invandrares situation under en valrörelse. Inget kommer att bli sig likt nu när vi finns med i politiken.

21.50
Riksdagskandidaten Birger Östberg utmanar talesperson Sofia Karlsson på schlagerquiz. Sofia vinner och avslutar tävlingen med en allsångsversion av Carolas På egna ben.

22.38
Fortsatt hög stämning här på Elverket. Och stor spänning, alla undrar var riksdagsvalet kommer att landa. Musiken är igång och några har börjat svinga sina lurviga. Nu är det fest!

22.58
Tja, då är det väl officiellt kört för Fi att ta sig in i riksdagen. Den här gången, that is. Men vi hänger inte läpp för det. Och nu partar vi loss och lovar att på alla sätt återkomma. Var så säkra.

Valpatrullen