Okunskap om Fi i vallokaler

16 september 2006

Fi-aktivister och väljare har drabbats av okunskap i vallokalerna när det gäller blanka valsedlar, hur man röstar på Fi och vad som räknas som giltiga röster. Detta är ett stort demokratiproblem.

Från Fi:s infomail kommer dessa klipp:

Fi:s valsedlar blir styvmoderligt behandlade. Två solklara fall kan jag relatera, och man kan ju då misstänka att de inte är unika.

1) Rolf i Kungälv blev nekad att lägga ut våra sedlar i en förtidsröstningslokal han besökte. ”Nej Fi får inte vara med här”. Rolf fick den aktuella kvinnan att ringa Valmyndigheten, varefter hon fick be om ursäkt.

2) En kvinna skrev till infomailen om en släkting i Kävlinge, som inte hittade våra valsedlar, men frågade efter dem. De togs då fram ur något hörn. ”Ingen hade frågat efter dem tidigare.”

Hälsningar från Berit i Töreboda

Från oroliga medlemmar:

Mellerud:

Info från kommunen:
”De tomma valsedlarna använder man när man ska rösta blankt, alltså inte vill rösta på något av valen som är representerade. Om du vill rösta på något parti måste du använda partiets specifika röstsedlar.”

Stockholm:
Jag tror inte att de vet att F! på tom sedel funkar. Iaf inte i en lokal som min kompis Katta var i här i södra sthlm.

Norrköping:
Jag har en kompis som är rösträknare och som inte visste att vi kan skriva Fi. Är det säkert att det är giltig röst?

Skellefteå:
Jag skulle förtidsrösta och de sa att jag måste stava Feministiskt initiativ rätt. Damen var mycket trevlig och ville att jag skulle ha en giltig röst, men på vår webb står det att det är ok med något ”i” felplacerat. Vad är det som gäller?

Ystad:
En medlem i Ystad har en vän som är rösträknare och när han kom hem efter information hade inget sagts om förkortningar eller om att Fi är godkänt.

Göteborg:
ÅÅ har i ”sina” förtidsröstningslokaler märkt att de överhuvudtaget inte vet att man får skriva partinamn på blanka röstsedlar (i 2 av de 3 han ansvarar för). Han har skrivit ut info och gett till dem och bett oss om att tipsa andra om detta på vår webbsida.

En väljare som skrivit till infomailen och av oss fått besked om att man kan skriva på blanka valsedlar svarar: ”Det som du föreslår trodde jag var möjligt tills jag frågade valövervakaren (då min mamma skulle förtidsrösta), som sa att (blanka) röstsedlar med egna anteckningar så som Fi etc. räknades som ogiltiga. Alltså var det inte möjligt att lägga sin röst på något annat parti än dem som hade förtryckta valsedlar. Jag tyckte redan då att det verkade konstigt, men om man som jag inte röstat tidigare och inte känner till rutinerna så säger man inte emot. Men nu vet jag bättre! Tack!”

Exempel på medlem som agerat i sin kommun:

Hej May,
Vi pratades vid alldeles nyss, jättebra att ni uppdaterar Nacka kommuns hemsida om möjligheten att skriva partinamn på blank valsedel, och att den informationen även finns i vallokalerna. Jag vill här förtydliga informationen från Valnämnden angående Feministiskt initiativ. Det går alltså att skriva både Feministiskt initiativ, Fi och F! på en blank valsedel.

Exempel på kommuner som på sin valinformation inte säger något om användning av blanka valsedlar. Listan skulle säkert bli mycket lång om en genomgång gjordes. Dessa har vi spontant fått in genom medlemmar som själva läst webbsidor för sin egen fortbildning och som undrat.

Karlskoga
Degerfors
Örebro
Nora
Storfors
Hällefors
Kristianstad
Herrljunga
Lerum
Sundsvall
Gävle

Så här gör du om du vill rösta på Fi

Valpatrullen