30 feminister: Nu är vi i mål

16 september 2006

Vi har den senaste månaden bjudit på 30 feminister och varför dessa röstar på Fi. Nu bjuder vi på både en del extra goda smakbitar och hela listan.

Maria-Pia Boëthius: Jag känner flera av kandidaterna på Fi:s riksdagslista och tanken att dessa faktiskt fantastiska kvinnor och män skulle få mandat att företräda mig i Sveriges riksdag är oemotståndligt underbar. Jösses kvinnor och män, befrielsen är möjlig.

Hanna Olsson: …Då behövs Feministiskt initiativ, som tar verkligheten på allvar och tar kvinnors och mäns liv på allvar och tar ansvar för det som nu blir en verkligt kollektiv ansträngning. Det nya nu är att ett politiskt parti fokuserar kring vad en feministisk politik är. Vad är kvinnornas kamp, utifrån begrepp som solidaritet och systerskap?
Feminismen av idag hotas dessutom av individualismen. Den måste hitta sina kollektiva former. Och det är det jag förväntar mig av Feministiskt initiativ. Därför röstar jag på dem i valet i höst.

Mian Lodalen: För egen del kommer jag att rösta på F! därför att det är fantastiskt att få vara med om något historiskt. Det här är första gången i världshistorien som ett feministiskt parti går till val och bara det i sig kommer ge ett positivt eko till världens alla feminister. Och F! får min röst för att inget annat parti har lyckats driva en feministisk politik i praktiken och därför att jag vet att F! kommer vara en blåslampa i röven på alla de andra partierna om de kommer in. Och därför att jag fortfarande när visionen om ett på riktigt demokratiskt samhälle, där alla – både män och kvinnor – barn och gamla – svarta och vita – heteron som homos – faktiskt har ett lika värde.

Magnus Sjögren: För mig är F! det parti som har bäst analys, ambitioner och metoder för att vi alla ska leva på så lika villkor som möjligt i det här landet. Jag kommer knappast att tjäna, vare sig pengar, inflytande eller fördelar, på en sådan politik. Ändå vill jag så gärna se fantasifulla, smarta, tuffa, lustfyllda, aggressiva och omtänksamma feministiska initiativ i våra parlamentariska rum. Gärna i samarbete med andra partier som också vill arbeta feministiskt. Jag är helt övertygad om att F!:s närvaro skulle göra stor skillnad. Valet är lätt i alla fall för mig. Jag lägger min röst på det jag tror mest på och det som är viktigast för mig – feministiska initiativ.

Unni Drougge: Jag röstar på F! för att jag har fått så fett nog av alltihop – av systemet, av etablissemanget och av männen som styr det. Speciellt av männen som styr det.

Åsa Jinder: Låt oss förändra. Den förändringen måste komma uppifrån. Nedifrån tar det för lång tid. Sossarna har släppt taget. De är inte trovärdiga i de här frågorna. Go Gudrun!

Reidar Jönsson: Vi män kan aldrig befria oss från förtryckarens mekanismer, vi kan bara förgöra och förstöra oss själva och vår planet, om vi inte tillsammans med de mest utnyttjade skapar ett nytt perspektiv för politik och mänsklig samlevnad. Att vara en bundsförvant i kampen för ett rättvist samhälle mellan könen är att tänka framåt, det är att vårda sin framtid och befria sig själv.

Catti Brandelius: Jag röstar på Fi för att jag inte vill sitta bredvid och titta på. Jag vill vara med och bestämma. Så många gånger som det känts som om man inte räknas, inte passar in. Är fel. Som att livet, politiken är för någon annan. Samma känsla som att sitta i en replokal och titta på när killarna spelar gitarr. Jämlikhet är viktigt för alla, för att alla ska få känna att dom räknas, är en del av något. Fi tänker stort och nytt och det behövs.

Visa hela listan med feminister som röstar på Fi »