30 feminister: Carlos Rojas

16 september 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på Fi under perioden 17 augusti till 17 september. Idag har turen kommit till Carlos Rojas.

Varför röstar du på Fi?

Carlos Rojas: Förra veckan hade jag ångrat mig. Efter att hela 2006 ha svarat att jag antagligen tänkte rösta på Fi fick jag lite chills och blev osäker. Jag tänkte att det kändes osäkert, det var så tyst kring Gudrun och Devrim och Sofia och jag kände att det kanske berodde på någon slags sista minuten-stress och en övermäktig situation. Jag vet inte, jag märkte bara att jag i sista sekunden satte på autopiloten och letade anledningar att inte rösta på Fi. Som bästa vita mannen.

Det tog ett par dagar innan jag fattade att jag höll på med precis samma sak som alla som inte litat på mig när det väl gällde, på grund av min ålder eller slang eller mitt bordsskick. Alla som känt att jag varit en härlig kille eller – min favorit – en frisk fläkt, för att sen ändå inte riktigt göra allt det där vi pratade om. Inte ge mig det fulla förtroendet och inte lita på min förmåga att med mandatet i handen gå loss på uppgiften. Det är frustrerande, irriterande och skrattretande ibland, men definitivt en struktur. En käka kakan men ändå behålla den genom att göra en lagom besviken. ”Jag stöttar dig men jag måste tyvärr ge det här uppdraget till någon annan”.

Den här veckan däremot har varit ett jävla Fi-pepp. Märkte det själv när Aftonbladet hade skrivit in mig i en lista över C-kändisars partitillhörighet och satt mig på mp bara för att jag spelat skivor och suttit i en panel på ett ståhej dom hade. Blev nästan lack och mejlade in och sa att jag minsann inte skulle rösta på mp, jag skulle rösta på Fi. Och så ångrade jag mig igen och mejlade igen och sa nej men skit i att ha mig överhuvudtaget och så tänkte jag igen att vilken jävla tönt jag är skriv skiten och så gjorde dom faktiskt det fast jag inte fick iväg ännu ett mejl. Sen kände jag bara att nu jävlar, nu kickar vi arsle och äter in oss där.

Fi är på många sätt mitt hopp och jag ser partiet som en ledstjärna för andra partier. Ingen har så tydligt formulerat sig kring min number one hjärtefråga diskriminering och ingen har så konkret och fempunktigt satt fokus på att ge tillbaka människorna makten över sin vardagsöverlevnad och sitt vardagsvälmående. Förutom att mitt förtroende för att Fi kommer att äta röster på söndag och sen utvecklas i turbotakt mot ett gladfeministiskt ess i riksdagen så är det en framtidsinvestering. Ju snabbare vi får ett parti som Fi i riksdagen desto snabbare kommer det politiska landskapet att förändras, och med det vilka politiska frågor vi i Sverige prioriterar.

Carlos Rojas är Gringogrundare

« Föregående feminist: Rebecka Edgren Aldén
Visa hela listan med feminister som röstar på Fi »