Fullt med folk på Sergels torg

15 september 2006

– Snälla svenska väljare, rösta på Fi nu, sa Jane Fonda, när hon talade till stöd för Fi utanför Kulturhuset på fredagseftermiddagen. Fonda fick medhåll av Rada Boric, Lillian Halls-French och Eve Ensler, som påminde publiken om det hopp som feminister världen över nu känner inför att det för första gången i världshistorien finns ett feministiskt politiskt parti som ställer upp i ett parlamentariskt val.

Rosa vimplar och lila ballonger vajade över Sergels torg. Och väljarna var där, precis som pressen, feministerna från andra länder som rest hit för att vara med om något historiskt, och så en och annan Fi-politiker. Till slut var det fullsatt med folk framför valbaren.

Gudrun Schyman inledde med ett halvtimmeslångt tal som lär blir klassiskt, och som var en enda lång plädering för behovet av ett paradigmskifte i svensk politik:

– Kvinnor är bärare av villkor som de delar med andra grupper i samhället, var Schymans budskap till publiken. Hon nämnde kvinnor särskil, förstås, men också invandrare, ungdomar och hbt-personer.

– Det handlar om att bli lönediskriminerad, om mäns våld, om hatbrott, om rätten till arbete, och om möjligheten att få lån till en egen bostad, sa Schyman. Vi är många. Kvinnor är bärare av så mycket som de har gemensamt med andra. Och ändå behandlas dessa grupper av herrarna i riksdagen som om de utgjorde ett särintresse.

Det var under ett Sverigebesök i våras i samband med lanseringen av boken ”Mitt liv så här långt”, som Jane Fonda tog kontakt med Gudrun Schyman. Fonda hade hört talas om Feministiskt initiativ och när de båda träffades så ”klickade det mellan dem”, för att låna presskontakten Anna Jutterdals ord.

Båda har också hunnit samla på sig en hel del erfarenheter genom åren – och nu blev det livlig diskussion mellan den 68-åriga Fonda och den tio år yngre Gudrun Schyman. Det blev ett samtal om politiken och livet och det var då Gudrun Schyman frågade om Jane Fonda kunde tänka sig att komma tillbaka i slutspurten av valrörelsen och agera valdragare för Fi. Svaret blev, som vi alla nu vet, ja.

Så hur är stämningen bakom kulisserna?, undrar valpatrullen.

– Det är väldigt trevligt, svarar Anna Jutterdal. För dessa kvinnor handlar det inte bara om att få uppmärksamhet och stå i centrum. Det finns också en genuin känsla av solidaritet med kvinnor hos dem alla. Eve Ensler inte minst, har en otroligt energi.

Under fredag och lördag, som avslutas med stor extravagant show på teater Maxim, fortsätter nu samtalen dessa feminister emellan. Idéer kläcks mellan valmötena. Nu senast, berättar Anna Jutterdal, satt det och diskuterade om det inte borde passa på att samla in pengar till de kvinnoorganisationer som just nu kämpar med återuppbyggnaden av det krigshärjade Libanon.

Nästa chans att se Fonda & Co valtala, blir vid valbaren i Stockholm klockan 14.00 på lördag. Och så är det estradsamtal om mäns våld mot kvinnor samma förmiddag. Missa inte det.

Valpatrullen

PS. Hett tips! Har du redan förtidsröstat, men inte på Fi? Du kan ångerrösta.
Så här säger Kristina Lemon på Valmyndigheten: ”Ja, det stämmer att du kan ångerrösta. Du går till din ordinarie vallokal på valdagen och röstar som vanligt – då ogiltigförklaras din röst från förtidsröstlokalen. Glöm inte att ta med legitimation.”