Fonda m fl fredag förmiddag

15 september 2006

I förmiddags (fredag) var det presskonferens på Kulturhuset i Stockholm med aktivisten och skådespelerskan Jane Fonda, dramatikern Eva Ensler (Vagina monologerna), Rada Boric, från Centrum för genusstudier i Zagreb, Lilian Halls-French från Feministiskt initiativ i Europa (Paris) och svenska Fi:s talesperson Gudrun Schyman.

Jane Fonda berättade att hon inte har varit feminist i hela sitt liv,. Processen fram mot ett feministiskt ställningstagande har snarare vuxit fram. Skådespelerskan från USA, kanske mest känd från filmen Chinasyndromet, sina fitnesskurser på teve och för det uppmärksammade Stockholmsbesöket under Vietnamdemonstrationerna på 70-talet, har alltså gjort samma resa som många svenska väljare nu gör – hon bestämde sig sent.

– Feminismen har blivit allt mer självklar, ju mer livserfarenhet jag fått, sa Fonda.

Hur långt ifrån att kalla sig feminist är George Bush?, undrade en reporter.

– Väldigt långt därifrån, svarade Fonda. Fast till och med hans fru, Laura Bush, har ju sagt att hon är feminist. Vilket bevisar att inte ens på den politiska högerkanten kan man idag undvika att tala om feminism. Så stor är denna rörelse.

Varpå Eve Ensler och Lilian Halls-French fyllde i och sa att:

– Det här är ett historiskt ögonblick som vi vill dela gemensamt. Det här har vi väntat länge på. För första gången finns det ett politiskt parti som öppnar upp för en ny syn på makt.

Valpatrullen

PS. (ca 13.30) Just nu är det full rulle i Valbar här utanför, kan Valpatrullen rapportera. En 70–80 personer lyssnar när Gudrun Schyman kampanjtalar. Världsstjärnorna käkar lunch.