30 feminister: Maria-Pia Boëthius

14 september 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på Fi under perioden 17 augusti till 17 september. Idag är det dags för Maria-Pia Boëthius.

Varför röstar du på Fi?

Maria-Pia Boëthius: Därför att under de trettio år jag jobbat med frågor som gäller kvinnor har mängder av kvinnor stigit in i media och politiken; men väl där verkar det hända någonting. De stiger in i gamla beprövade patriarkala strukturer och anpassar sig steg för steg till ”vad som är möjligt” eller ”taktiskt” eller ”mediemässigt” enligt en dagordning som de inte själva satt; men som de blir en del av. Alla vill bli uppskattade – och när man byter instans från kvinnorna i Sverige till mediet man jobbar på eller partiet man verkar i – tycks frågor som gäller kvinnor automatiskt sjunka i värde. Det blir för jobbigt att alltid ”bråka”.

Bästa exemplet är årets valrörelse! Efter den av många medier uppresta hatväggen mot feminister (den s.k. dokumentären Könskriget, det skandalösa drevet mot Tiina Rosenberg, tystnaden runt Fi under flera månader – det är bättre nu) har många kvinnor i både media och politik antingen anslutit sig till drevet mot Fi eller tigit. Istället för att utgöra en motkraft, som verkligen placerat frågor om jämställdhet, våldet mot kvinnor, kvinnors löner osv i sina medier eller i valrörelsen; de har böjt sig för den outtalade ordern att dissa Fi, men inte själva förmått eller vågat driva frågorna.

Därför behövs det ett helt nytt feministiskt parti i riksdagen, som inte träder in i förlegade strukturer och som aldrig någonsin kommer att byta instans; maktbasen kommer att förbli feminister av alla kön och något sådant har världen ännu aldrig sett. Det kommer att ge feminismen ett äkta problemformuleringsföreträde inuti maktens boningar; helt unikt i världshistorien. Man behöver inte hålla med om allt som Fi säger, det finns inget parti där alla håller med om allt. Och ibland säger Fi saker för att provocera den förfärliga likriktningen i politiken, helt underbart ”otaktiskt”. Och att vara otaktisk betyder idag att inte underordna sig medie/politik-maskinen som rullar fram över oss.

Makten har lyckats tvinga in alla de etablerade politiska partierna under Maktens berättelse om världen. Man påstår att ideologierna är döda, men de är bara lagda i coma. En av de få ännu livs levande och verkande rörelserna, som vägrar gå i coma är feminismen; världens hittills största och snabbast växande befrielserörelse. Och den har en helt annan berättelse om världen och helt andra drömmar om framtiden och bekymrar sig om varenda kvinna på vår jord. Att inte ta tillfället i akt och se vad som händer om ett feministiskt parti kommer in i en riksdag tycker jag är ofattbart fantasilöst; om man vill se en annan världsordning än männens inbördes kamp om dominansen.

Jag känner flera av kandidaterna på Fi:s riksdagslista och tanken att dessa faktiskt fantastiska kvinnor och män skulle få mandat att företräda mig i Sveriges riksdag är oemotståndligt underbar. Jösses kvinnor och män, befrielsen är möjlig.

Maria-Pia Boëthius är författare, journalist och feministisk debattör.

« Föregående feminist: Anders Rosén
Nästa feminist: Rebecka Edgren Aldén »
Visa hela listan med feminister som röstar på Fi »