Gör om och gör rätt Baylan!

14 september 2006

Detta är min sista krönika innan valet. För på söndag är det äntligen dags. Jag har fjärilar i magen på ett sätt som jag inte har haft sedan jag var barn och räknade in dagarna till julafton. Det är riktigt spännande. Jag är mer övertygad än någonsin om att vi kommer att skrälla ordentligt. Vi är på väg in i riksdagen.

Under mina resor mellan olika städer och torgmöten har jag funderat på vad den här krönikan ska handla om. Jag åker mest tåg, och tågresor inbjuder till väldigt mycket funderande. Jag har tänkt att jag kanske ska skildra ännu ett lyckat torgmöte. Där solen sken, mycket folk stannade för att lyssna, ta en folder, ställa frågor. Där jag verkligen hade flyt i mitt tal och fick fram vår politik på ett väldigt elegant sätt. Det senaste som passar in på den beskrivningen är Järntorget i Göteborg i lördags. Eller om jag på ett humoristiskt sätt ska skildra ett inte fullt så lyckat torgmöte. Inte lika mycket sol, inte lika mycket folk. Dock var det en man som inte satt alltför långt bort när jag talade. Han mådde lite dåligt, vilket tyvärr visade sig med önskvärd tydlighet. Jag tolkar det som att det var en spya riktad mot patriarkatet.

Men jag kommer fram till att jag inte ska lägga mer tid på att återge olika torgmöten. Det behövs inte mer. Våra torgmöten är för det mesta fantastiska och vi möter överallt i landet folk som tror på oss. Tror på Fi. Till skillnad mot Valmyndigheten som har bestämt sig för att på valdagen endast räkna och redovisa rösterna för de partier som redan sitter i riksdagen. Vilket kan betyda att vi inte får valresultatet från riksdagsvalet förrän på onsdag nästa vecka.

Det är skrämmande och upprörande hur en myndighet kan agera. Det är inte det att Valmyndigheten inte kan räkna och redovisa rösterna för alla partier på valnatten, det är bara det att det skulle ta lite extra tid. Låt det ta den tiden säger jag! Demokrati tar tid, ingen i Sverige vill vänta till onsdag för att få veta valresultatet. Jag tror att alla partier håller med mig, vi behöver alla veta, vi behöver inte spekulationer och att sväva i ovisshet i flera dagar. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Valmyndigheten ändrar sig, och förstår vikten av sitt uppdrag och vikten av demokrati.

Men jag tror inte min krönika ska handla om lata och stelbenta myndigheter heller. Utan lite om skolpolitik. Fyrtio miljoner kronor på fyra år vill regeringen satsa på skoltrötta pojkar. För pojkar klarar skolan sämre än flickor och det vill man nu från regeringens sida ta tag i. Det finns en tanke om att det kanske inte uppfattas som manligt att plugga. Ni kanske tycker att det låter bra att man satsar pengar för att killar ska bli bättre i skolan. Jag är inte lika begeistrad. För det första kan jag inte låta bli att undra varför det alltid finns pengar till killar och inte till tjejer? För det andra undrar jag om man motverkar traditionella könsmönster genom att enbart satsa på killar? Och att enbart fokusera på betyg och resultat? För det tredje är fenomenet att killar släpar efter i skolan ett tecken på ett större fel, nämligen ojämställdhet. Och inte bara i skolan. Ska det satsas pengar måste det göras med ett helhetsperspektiv och inte enbart med fokus på skolan som en plats skild från övriga samhället. Jag måste tyvärr ge underkänt till skolminister Baylan. Gör om och gör rätt är det bästa rådet jag kan ge honom just nu.

Så där var ännu ett exempel, och ett väldigt tydligt sådant, på att Feministiskt initiativ behövs i riksdagen. Oavsett från vilket håll förslagen kommer, och det gäller ju så mycket mer än bara skolpolitiken, behöver vi vara där för att arbeta för att en helhetssyn och en feministisk analys finns med.

Med det sätter jag punkt för den här krönikan, som medan jag funderade på vad den skulle handla om faktiskt kom att handla om lite av varje. Och jag vill avsluta den på samma sätt som jag tackade årsmötet i september 2005 efter att jag blivit vald till talesperson:

Nu kör vi!

Sofia Karlsson
talesperson

Fi:s talespersoner, samt enskilda riksdagskandidater, skriver krönikor på Fi:s webbplats fram till valet. Igår skrev Shadi Larsson om arbetet med valrörelsen.
På fredag skriver Stina Sundbergom Fi och HBT.
Visa alla valkrönikor »