Hallå där, Susanne Linde!

13 september 2006

Vi läste i kalendariet att du ska prata på temat ”En parasits bekännelser” i Arboga på fredag.

Det låter spännande. Berätta mer!
– Jag ska prata om ”parasiterna i samhället”, det vill säga utbrända kvinnor som när dom slitit ut sig på grund av dubbelarbete (yrkesarbete och obetalt hemarbete) jagas av samhället som fuskare och parasiter. Kastas på soptippen helt enkelt, som om de vore ingenting värda, trots det oerhörda jobb de har utfört.

Det låter som att du har personliga erfarenheter av utbrändhet.
– Jag har själv blivit otroligt drabbad av detta. Förutom det trauma det innebär att bränna ut sig har jag förföljts av såväl media som Försäkringskassan. Jag är en av dom som var med och grundade Fi och jag var också med på presskonferensen 4 april förra året, då Fi presenterades. Jag deltog som symbol för just utarbetade, långtidssjukskrivna kvinnor. Försäkringskassan var helt involverad i vad jag deltagit i och vad jag skulle göra denna dag, men när kvällstidningarna började jaga mig natt och dag fick dom kalla fötter. Jag blev också i F-kassans ögon den ”parasit” som Aftonbladet och Expressen basunerade ut mig som på löpsedlarna runt om i landet.

Vad har hänt sedan dess?
– Efter 14 månaders oerhört jobbig tid fick jag äntligen rätt i Länsrätten, i juni i år. Pressombudsmannen har varit inkopplad och nu har också JO tagit mitt fall.

Trots alla motgångar är du kvar som aktiv medlem i Fi. Vad är det som driver dig?
– Jag gör inte detta för min egen skull, utan för alla andra kvinnor i min situation som drabbas som jag, men som kanske inte har orken och stödet att få fram rättvisan. För alla kvinnor som sköter ett yrkesarbete och samtidigt försöker få hem och familj plus sociala kontakter att gå ihop. Och för att män ska förstå att det är dags att inse allvaret i kvinnors situation och ta sitt ansvar.

Varför talar du just i Arboga?
– Jag är från Arboga och bor här, därför känns det rätt att prata här. Dels för att Arbogaborna vet vem jag är och vet att jag var med och startade Fi. Arboga är en liten stad där alla vet allt om alla. Men också för att verkligen få berätta min historia och andra kvinnors. Det fanns en tid när folk gick ut ur affärerna här i min stad när jag kom in. Ingen ville veta av den fuskare och parasit som kvällstidningarna utmålade mig som.

Susanne Linde valtalar på Nytorget i Arboga 15 september 15:30.

Valpatrullen