De har sökt medborgarskap för att rösta på Fi

13 september 2006

En dag när jag var ute och delade Fi-foldrar kom en utlandsfödd kvinna fram och berättade att hennes farmor, mormor och mamma alla gifte sig innan de hade fylld 18. Alla tre blev hemmafruar. Ingen av dem fick fortsätta skolan. Hennes pappa och resten av de manliga släktingarna fick däremot alla fortsätta sina studier på universitet.

Hon ville inte få samma liv som sina kvinnliga släktingar. Hon ville studera och ha ett förvärvsarbete, försörja sig själv och arbeta mot könsorättvisorna. Hon sa: ”Jag studerade på universitet här i Sverige och sökte jobb, men fick aldrig ett arbete som passade min utbildning. Jag valde en ny utbildning, studerade på nytt och fick ett jobb. Men trots att jag har arbetat i 18 år har jag aldrig varit säker på att ha jobbet kvar nästa månad.” Hennes utlandsfödda vänner och bekanta hamnade i en liknande situation och har alltid haft svårt att klara sig. Lönerna är låga och arbetssituationen fruktansvärd.

Jag svarade att det beror på att vi är både kvinnor och utlandsfödda. Men när Fi kommer in i riksdagen kan vi arbeta hårt mot diskrimineringen och den strukturella rasismen som finns i hela samhället. Dessutom kommer vi att påverka alla de andra partierna. Enskilda feminister och antirasister från de andra partierna kommer att våga mer och stödja våra krav, och vi kommer att göra mycket skillnad. Innan hon gick tog hon våra valsedlar och sa att hon kommer att rösta på Fi.

Under de sista veckorna har jag många gånger varit i vår valstuga, Valbar, i Stockholm. Det är roligt att så många killar och tjejer, kvinnor och män är intresserade av vår politik. Minst fyra besökare med utländsk bakgrund har sagt till mig att de har sökt svenskt medborgarskap just för att rösta på Feministiskt initiativ. Är det inte underbart?

Sedan valrörelsens början har jag varit med i minst 20 olika radioprogram för iranier, afghaner och kurder. Jag har suttit med i några paneldebatter tillsammans med riksdagsledamöter och riksdagskandidater med utländsk bakgrund från de olika partierna, samt fått skriva om vår politik till några hemsidor och organisationstidningar.

Ibland har jag också varit med Gudrun Schyman, Sofia Karlsson eller Devrim Mavi. Delat ut foldrar och pratad med folk. Överallt finns intresse för Fi. Folk kommer och säger att de ska rösta på oss, visar sitt stöd och säger att de är säkra på att vi kommer in i riksdagen. En del vet fortfarande inte hur man röstar, men de vill gärna lära sig och vill rösta på Feministiskt initiativ.

På en festival kom en kille från Mellanöstern fram till mig och sa: ”Media gör exakt det ni feminister pratar om, de använder härskartekniker mot er – osynliggörande och förlöjligande. Men jag kommer att rösta på er.” Det finns kloka människor, tänkte jag.

De utlandsfödda som jag träffar är mycket intresserad av Fi:s antirasism och vår utrikespolitik. Det känns så bra att presentera vår antirasistiska politik. Jag tycker att Fi verkligen har lyckats med att formulera viktiga politiska krav. Samma sak gäller migrations-, utrikes- och säkerhetspolitiken.

Idag efter jobbet, tog jag några affischer och tapetserade på olika ställen. När jag kom hem ringde en vän och sa att efter att ha kollat våra valsedlar på några ställen kunde hon konstatera att de har minskat och att hon måste lägga dit fler. Själv har jag redan poströstat för att vara ledig på valdagen och dela ut valsedlar. Oh, vad spännande det kommer att bli på valvakan!

Shadi Larsson
Riksdagskandidat för feministiskt initiativ
Landstingsfullmäktigeledamot i Stockholms läns landsting

Fi:s talespersoner, samt enskilda riksdagskandidater, skriver krönikor på Fi:s webbplats fram till valet. Igår skrev Devrim Mavi att det bara är några dagar kvar. I morgon uppmanar Sofia Karlsson Baylan att göra om och göra rätt.
Visa alla valkrönikor »