30 feminister: Anders Rosén

13 september 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på Fi under perioden 17 augusti till 17 september. Idag har turen kommit till Anders Rosén.

Varför röstar du på Fi?

Anders Rosén: Efter moget övervägande har jag kommit fram till att det bästa som kan hända svensk politik är att Fi kommer in i riksdagen. Fi kan vara avgörande för att få en regnbågskoalition till regering istället för den borgerliga alliansen. Fi mobiliserar nya, unga entusiastiska väljare och ett tjugotal Fi-aktivister i riksdagen skulle vara uppfriskande!

Vänsterpartiet är fortfarande det parti jag är medlem i – främst på grund av den lokala gemenskapen och att vi påverkar politiken lokalt i Upplands Väsby – i feministisk, grön och mer rättvis riktning. Här är vi fortfarande den breda koalitionen av ”röda, gröna och lila krafter” som vänsterpartiet var när det var som bäst och bredast. Jag har verkat, och verkar fortfarande, för en bred vänster där feminister, socialister och gröna kan samverka.

Vänsterpartiets kallsinniga inställning till brett samarbete och ett avsmalnande till ett parti för traditionellt inriktade socialistväljare känns mossigt – även om de fortfarande har såväl feministiska som gröna förtecken. Att etablera Fi på arenan som politiskt alternativ kommer att väsentligt förbättra möjligheterna till att forma en modern, bred och odogmatisk vänster där de feministiska, socialistiska och gröna perspektiven kan samverka för förändring här och nu.

Anders Rosén har varit aktiv inom den breda vänstern under 30 år, är ordförande för vänsterpartiet i Upplands Väsby, jobbar i valrörelsen för (v) lokalt och är aktiv i VägValVänster. Han är rektor på Skeppsholmens folkhögskola där han alltid har jobbat ”på gräsrotsnivå” med genusperspektiv. Anders är också trebarnsfar och aktiv feminist sedan många år – även innan (v) officiellt blev det.

« Föregående feminist: Reidar Jönsson
Nästa feminist: Maria-Pia Boëthius »
Visa hela listan med feminister som röstar på Fi »