Fi i förorten

12 september 2006

De andra partiernas valkampanjer i förorten får Fi:s talesperson Devrim Mavi att må illa.

Är förorten bara intressant när det är val och partierna vill ragga röster?
– Jag kommer ju härifrån så för mig har det inte handlat om att ”åka ut till förorten” utan att ta t-banan en station.

Du har valt att vara mycket i Rinkeby-Tensta under din valkampanj i Stockholm, hur kommer det sig?
– Jag är uppväxt här så det underlättar när det gäller allt det praktiska. Vi i Fi har ju inte en massa avlönade valarbetare så jag tar hjälp av vänner och bekanta, och de bor här.

Vad har du gjort här då?
– Lite olika saker. På morgnar har jag bjudit på kaffe, delat ut foldrar och pratat med väljare. Jag gillar direktkontakt med människor, det känns så upplyftande varje gång jag når människor med Fi:s politik. Vi är ju de enda som faktiskt driver antidiskriminering som en valfråga och vi kan utan att skämmas kalla oss för antirasister! Sen har jag varit en del på Rinkeby gymnasium samt träffat kvinnor på ett mångkulturellt resurscentrum. Under Tensta Bomässa hade jag ett samtal om bostadssegregation.

Vad tycker du om de andra partiernas valkampanjer här ute?
– Jag måste säga att jag just nu mår illa av det hyckleri som de andra partierna ägnar sig åt när det gäller integrationsfrågan i det här valet. Att folkpartiet borde byta namn till Svenskt folkparti antiliberalerna visste vi ju sedan tidigare. Att språktest, kulturtest och gyntest ska lösa segregationen är ju som taget ur en Mad-tidning. Men nej, det här är verkligen vad ett så kallat respekterat parti föreslår. Vem behöver Sverigedemokraterna när vi har sådana liberaler?

Och de övriga partierna?
– Just nu är jag så jävla besviken på sossarna. Å ena sidan så talar man om att ”man måste ställa högre krav på invandrare”, som om den diskriminering och rasism människor med utländsk bakgrund utsätts för i Sverige vore deras eget fel. Det är ju sossarna som bedrivit en misslyckad integrationspolitik de senaste 12 åren. Samtidigt står man här ute och pratar om att ”alla ska med”. Jag är faktiskt djupt oroad över den retorik som sossarna öppnar för genom den här valrörelsen. Danmark känns nu väldigt nära. Ja, och sen står LO här, mest en massa vita gubbar i medelåldern och delar ut foldrar. Jag kan ju inte låta bli att tänka på hur LO systematiskt inte har brytt sig om sina medlemmar med utländsk bakgrund. Men nu behöver de deras röster, röster vars intressen man dagen efter valet skiter i. Som sagt, jag blir äcklad.
Sen har jag sett en och annan vänsterpartist och miljöpartist, men just nu är jag rejält besviken på dem också. Varför sa de inte ifrån efter Jens Orbacks utspel? Är det viktigare för dem att vinna valet än att säga nej till rasistisk valretorik?

Har det hänt något roligt medan du har varit här?
– Det var väldigt intressant att besöka Karma, mångkulturellt resurscentrum för invandrarkvinnor i Tensta. Jag tog med mig mycket energi och glädje från kvinnorna som hoppas på Fi i valet. Jag fick också lyssna till en föreläsning om utlandsföddas valdeltagande i Sverige, det vill säga att de antingen inte får rösta på grund av medborgarskapskrav eller att de inte går till vallokalen därför att de inte känner sig delaktiga i det svenska samhället. Det här är ett demokratiproblem av enorma proportioner.

Vilken roll kan Fi spela som antirasistisk parti?
– Som tur är har vi i Fi en väldigt bra politik även på det här området. Min analys är att det endast är Fi som rakryggat efter det här valet kan säga: vi är antirasister! Vi tror på människors lika värde och är beredda att ta den fighten även om vi förlorar röster på det. Jag är mycket stolt just nu över att vara talesperson för Fi och jag sover gott om natten.

Valpatrullen