”Hälsa Jane Fonda att hon är välkommen till Färöarna”

12 september 2006

För några dagar sedan kom ett mejl till Valpatrullen från Johan Mortensen i Torshavn på Färöarna. Nyheten om Jane Fondas Sverigebesök hade spridit sig. Kunde hon kanske komma även dit?

Johan skrev så här:
– Jag vet inte hur mycket ni känner till Färöarna. Vi är ett litet land men mycket utvecklat land med hög standard på skolor, sjukhus etc. Här bor ca 50 000 invånare. Själv är jag affärsman och jobbar med olja (vi hoppas hitta olja nära Färöarna) och med fiskeexport bland annat till Abba Seafood. I fjol fick vi besök av Göran Persson.

Valpatrullen: Och hur går det för feminismen?
Johan Mortensen: Man kan nog inte säga att det förs en målmedveten kamp på Färöarna – dessvärre är bara tre ledamöter i Färöarnas lagting (riksdag) kvinnor, mot 29 män (vilket motsvarar 10 procent) – trots att färöiska kvinnor är mycket välutbildade och har en hög ”likeverdig status” – ungefär som på Island…

Valpatrullen: Och nu vill ni att Jane Fonda kommer till er också?
Johan Mortensen: Ja, Jane Fonda är mycket känd på Färöarna. Om hon skulle komma hit och hålla ett föredrag är det ingen tvekan om att hon skulle fylla Nordens Hus i Torshavn med femhundra kvinnor. Så ni får gärna hälsa Jane Fonda att hon är välkommen till Färöarna.

PS. Egentligen består Färöarna av arton öar av vilka sjutton är bebodda. På den största ön Streymoy ligger huvudstaden Tórshavn.

Valpatrullen