Valsedlar åker taxi – i turnébussen föddes en idé

9 september 2006

Yttermalung, Hulån och Äppelbo är tre av de oändligt många småsamhällen som Fi:s turnébuss passerat igenom under resan genom Sverige. Monica Brun & Co i Fi:s turnébuss ringde upp valpatrullen i förra veckan och bad oss förmedla ett tips som föddes just här uppe i Dalarna och som de nu vill förmedla till fler. Idén gick ut på att be närmsta grannen till vallokalerna i små byar och städer att hjälpa Fi.

– Det fungerar jättebra, säger Anneli Paulsson som var med och kläckte idén. Om det inte finns någon som kan ta emot våra valsedlar på skolan, församlingsgården, ordenshuset eller liknande, så knackar vi på i närliggande hus och hoppas på en trevlig person som vill hjälpa oss att lägga ut våra valsedlar den 17e september. Många snälla, hjälpsamma människor, oftast kvinnor, men också någon man, har lovat se till så att valsedlarna kommer på plats på valdagen.

I Småland, där turnén just nu befinner sig, stannar bussen just nu till på mindre platser som Stockeryd, Vringstad, Ekenäs och Bodafors. Närmsta granne till vallokalen får en påhälsning även här, och överallt möts Fi av vänliga människor som erbjuder sig att lägga ut valsedlar på valdagen.

– Till de platser vi inte hinner nå personligen, skickar vi paket med ett vänligt brev där vi ber vallokalsansvariga lägga ut våra valsedlar på valdagen, säger Monica Brun, som sprider valsedlar per bil och postgång i framför allt Dalarna.

– En kul grej hände i Vansbro-trakten, fyller Anneli i. Vi stannade en taxi för att fråga efter vägen. Det visade sig att vallokalen låg tre och en halv mil bort, rätt ut i skogen, i en by med tjugo personer. Det var åt helt fel håll jämfört med vår rutt, men tror ni inte att och taxichauffören, som var en kvinna, erbjöd sig att ta med våra valsedlar!

Valpatrullen

PS. Läs också Robertos valsedelspridartips från Uppsala.