Välj Fi lokalt – tredje delen – Stockholm

7 september 2006

I våras bestämde sig medlemmarna i Fi Stockholm för att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Stockholms Stad och även med en lista till landstinget. Berolin Deniz står högst upp på den senare. Läs också intervjun med Berolin i den assyriska tidsskriften Hujådå.

– Den regionala politiken för Stockholm stämmer väl överens med det Fi jobbar för nationellt. Det finns inget som går emot, men vissa frågor har vi anpassat, säger Berolin Deniz.

Berätta mer!
– Lika lön är en sak som vi jobbar för och där vill vi ställa krav på landstinget som arbetsgivare. Genuspedagoger i alla skolor är en annan viktig fråga. Fi vill främja en långsiktig miljöutveckling nationellt och internationellt. I Stockholm vill vi satsa på kollektivtrafiken, sänka priserna och behålla trängselskatten.

Hur jobbar Fi i Stockholm?
– Vi har många aktiva medlemmar och det är full fart framåt hela tiden. Själv jagar jag mina röster en och en. Allt handlar om personliga kontakter och samtal. Jag är mest ute på stan och träffar folk, men jag tänker också igenom hur jag kan föra fram Fi i varje samtal jag för, varje mejl jag skickar. Och så tvingar jag familjen att prata med alla de känner.

Vad tycker Stockholmarna om Fi?
– Vi blir bemötta med jättemycket kärlek. Jag har aldrig träffat så många positiva och glada människor som sedan jag gick med i Fi. Men det finns såklart de som inte är lika glada. Men vi måste inte ha alla. Det räcker med hälften.

Tror du att det räcker ända fram?
– Det kommer att räcka! De senaste veckorna har vi börjat synas överallt. I lördags var första gången jag såg Fi:s affischer i tunnelbanan. Det var kväll och jag satt bredvid fyra tjejer. De upptäckte affischen och började prata om Fi. En av dem sa att hon ska rösta på oss.

Men det räcker väl inte med hennes röst?
– Opinionsmätningen som Fi beställt från Sifo visar att vi har ett jättestort stöd. De som tvekar och tänker att en röst på Fi är en bortkastad röst ska veta att det finns många som vill välja Fi och att de inte ska tveka. Till dem brukar jag säga ”om ni alla röstar på Fi kommer vi in”.

Vad gör du de dagar då du inte är lika övertygad?
– Just nu är jag inne i ett stort lyckorus och kommer knappt ihåg hur det känns att tveka. Men ibland tänker jag på att vårt arbete är en stor investering för en feministisk framtid. Det handlar om att nå ut till människor och att få en långsiktig förändring. Om vi inte kommer in måste vi komma ihåg att varje gång man sprider det feministiska budskapet är det mycket värdefullt.

Du har blivit intervjuad av Hujudå. Vad är det för tidning?
– Hujådå är en assyrisk tidskrift som skriver om assyrier, assyriska frågor och sånt som berör assyrier (eller assyrier/syrianer som en del föredrar att säga) både som etnisk minoritet i Sverige, men även som kristen minoritet i Mellanöstern och ursprungsbefolkning i Irak. Tidningen är Assyriska riksförbundets språkrör och publicerar på fem språk – svenska, engelska, assyriska, arabiska och turkiska. Nyligen sammanställde de en lista över alla assyriska/syrianska kandidater i valet 2006. 140 personer kandiderar till 174 platser. Jag är den enda Fi:an och således historisk, med det är ju å andra sidan alla Fi:or, säger Berolin och skrattar.

Här hittar du Kungälvs valmanifest: goteborg.femi.se , Luleås lokala politik: norrbotten.femi.se , Göteborgs valmanifest: goteborg.femi.se och Stockholms lokala politik: stockholm.femi.se

I går pratade Valpatrullen med Ulla Hendsvold i Luleå. I morgon berättar Hunar Adabanijan mer om Fi:s politik i Göteborg.

Valpatrullen