30 feminister: Elisabeth Ohlson Wallin

9 september 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på Fi under perioden 17 augusti till 17 september. Idag har turen kommit till Elisabeth Ohlson Wallin.

Varför röstar du på Fi?

Elisabeth Ohlson Wallin: Under de år som jag har röstat har jag aldrig på riktigt känt mig ”hemma” i ett parti, det har istället varit en kombination av taktikröstning och övertygelse. Det politiska spelet blir bara värre och mer likt det amerikanska personvalsjippot. Media styr med stadig hand och ”lär” oss väljare vilka frågor som är viktiga i detta val. Politikerna hänger desperat på och erbjuder valfläsk efter valfläsk. Detta känns inte seriöst. Inte i min vildaste fantasi trodde jag att en valrörelse skulle kännas som en kladdig kvällstidning. Det känns i alla fall som att media väljer att jobba med de politiska frågorna som ger de mest uppseendeväckande rubrikerna.

Det är skrämmande att de feministiska frågorna inte tar större plats i den svenska valrörelsen. En kvinnlig partiledare vill leka med de stora pojkarna och föreslår pigavdrag som en feministisk viktig fråga. Vad kan man säga om det…?

En kvinnlig krönikör avsäger sig sin feministtitel då hon upptäcker att hon mister sin makt. En annan, manlig, krönikör med mycket stor bildbyline tycker att han är lika sextrakasserad som drottning Kristina och menar att Tiina Rosenberg dödade feminismen på fem minuter. Det säger väl allt.

Ja, så farlig tycker en del att kampen för kvinnors rättigheter är. Den är obekvämt och väsnas för mycket. Detta känner jag igen från homorörelsen, där de som vill leka med makten håller sig på mattan och skrattar med i tramset.

De feministiska frågorna är otroligt viktiga för mig. Det handlar inte enbart om det svenska samhället utan om hela det globala samhället. För mig blir Fi det parti som vågar ta i de frågor som inte är ”inne”, de frågor som blir glömda men som är så otroligt viktiga. Just nu känner jag att det finns viktigare saker att fightas om än fastighetsskatten.

Puss!

Elisabeth Ohlson Wallin föddes 1961, arbetar som fotograf och konstnär och har, som Drottning Kristina, retat påven i Rom med sin fotoutställning Ecce Homo.

« Föregående feminist: Emelie Bornhammar
Nästa feminist: Lars Jalmert »
Visa hela listan med feminister som röstar på F! »