Välj Fi lokalt – andra delen – Luleå

6 september 2006

Valpatrullen vill veta mer om Fi:s lokala politik. Turen har kommit till Ulla Hensvold som står på andra plats på Fi-listan i Luleå.

Hur jobbar Fi i Luleå?
– Vi försöker vara så aktiva som vi bara orkar, har torgmöten på Storgatan i Luleå och reser runt till ytterområden och närliggande kommuner. Vi har tagit fram ett lokalt valmanifest och anpassat Fi:s politik efter kommunen.

Hur skiljer den sig från Fi:s rikspolitik?
– Det är samma frågor fast med lokalanknytning. Vi har tittat på lönerna inom kommunen, och menar att kommunen som arbetsgivare borde vara en föregångare för jämställda löner. Luleå kommun har kommit relativt långt, kvinnors löner är 94 procent av mäns, men vi vill påskynda det arbetet.

Någon annat som är särskilt viktigt inom Luleå kommun?
– Rfsl gjorde en undersökning av hur hbt-personer bemöts och Luleå kommun hamnade långt ner på listan, detta vill vi förändra. En kommun fri från diskriminering är målet.

Ni är sex personer på listan och det krävs (bara) 700 röster för att en av er ska komma in. 1 400 för att två ska komma in, och så vidare. Hur tror du att det går?
– Jag tror att vi kommer in. Vi som står på listan har stora kontaktnät via våra yrken och inom olika väljargrupper.

Vad säger du till dem som tycker att all fokus just nu borde ligga på riksdagsvalet?
– Jag skiljer inte på de två valrörelserna. Jag pratar om rikspolitiken och lokalpolitiken när jag är ute bland folk.

Fi ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Kungälv, Luleå, Göteborg och Stockholms stad. Dessutom med en lista till landstingsfullmäktige i Stockholms län.

Här hittar du Kungälvs valmanifest: goteborg.femi.se , Luleås lokala politik: norrbotten.femi.se , Göteborgs valmanifest: goteborg.femi.se och Stockholms lokala politik: stockholm.femi.se

I går pratade Valpatrullen med Fatma Bergquist från Fi i Kungälv. I morgon blir det Berolin Deniz från Fi Stockholm.

Valpatrullen