Blir folk arga?
Hur delar man foldrar? Gud va läskigt! Tänk om folk inte vill ha? Valpatrullen tog ett snack med en som vet hur man gör – mannen vars namn låter som om det var hämtat ur nån Zorro-film: Roberto Alonso de la Torre i Uppsala.
Valpatrullen: Hej Roberto.
Roberto: Hej.
Valpatrullen: Du delar ut foldrar i Uppsala. Har du några tips till pinfärska valarbetare?
Roberto: Läs Fi:s plattform och sätt dig in i de fem huvudfrågorna i foldrarna. Sen ska man kanske ha läst åtminstone introduktionen och innehållförteckningen till ”För en feministisk politik”.
Det viktiga är att man känner sig trygg i sin egen övertygelse. Då svarar man mycket bättre på eventuella frågor.
Valpatrullen: Hur gör du själv när du delar foldrar, går du bara fram?
Roberto: Jag tittar folk i ögonen, jag ler och försöker visa att jag är både glad och stolt över att vara med Fi. Det är viktigt att inte visa besvikelse, eller irritation, när någon inte tar emot foldern, även om man får tydliga markeringar av avsky med gester, eller när folk säger saker som ”fy-Fi” och liknande.
Valpatrullen: Va! Blir folk arga?
Roberto: Nej sällan. Men det händer att folk börjar argumentera emot. Då svarar jag bara så lugn och saklig som möjligt. Försök alltid undvika onödiga och fruktlösa konfrontationer med personer som redan har en uppfattning som går tvärt emot den som är Fi:s.
Valpatrullen: Du verkar gilla Fi-tröjan.
Roberto: Ja, jag har börjat klä mig helt vitt när jag deltar i Fi-aktiveteter. På sistone har det även blivit Fi-paraply. Det syns!
Om Roberto
Roberto Alonso de la Torre i Uppsala arbetar som lärare i spanska på ”Internationella gymnasiet” och på kvällskurser på Folkuniversitetet i Uppsala. Han flyttade till Sverige i 30-årsålden, 1994, eftersom han skaffade barn med en svensk. Dottern Ariadna är idag 13 år. Roberto är född i Mexiko City och uppväxt i Guadalajara där han läste litteratur- och språkkunskap under 80-talet och började undervisa spanska för utländska studenter i slutet av 80-talet.
Mellan år 2000 och 2005 var han ihop med en feminist. Diskussioner och reflektioner om feminism blev så småningon vardag.
Eller som Roberto säger:
– Hon hjälpte mig att få struktur på en del tankar kring jämställdhet som jag hade haft tidigare, men som jag inte riktig hade grepp på. Jag fick tag i feministiska böcker, jag lärde mig en massa, och började se på världen med egna feministiska glasögon. I början av 2005 började jag våga kalla mig själv feminist bland mina bekanta och på arbetet Samtidigt gick jag med en grupp för att stödja kvinnojouren i Uppsala, ett mansnätverk för kvinnofrid, och slutlingen dök Fi upp. I maj 2005 deltog jag i bildandet av Fi i Uppsala. Idag är jag ansvarig för medlemsregistret där.
Vill du också dela ut valfoldrar för Fi så här i slutspurten? Din medverkan gör skillnad!
Kontakta då:
Roberto Alonso i Uppsala
Skicka e-post
Gudrun Tiberg i Göteborg
Skicka e-post
Marie Eriksson i Malmö
Skicka e-post
Gertrud Eriksson eller Madelaine Gil i Stockholm
Skicka e-post till Gertrud
Skicka e-post till Madelaine
Och Linnéa Sjögren i Stockholm hälsar: ”Den som vill hjälpa till på valdagen med att dela ut foldrar man kontakta mig. Och om någon är intresserad av att hjälpa till att packa valsedlarna, så kan även de anmäla sig till mig som samordnar också detta.”
Skicka e-post
Sara Rosberg i Umeå
Skicka e-post
Beth Melander i Kristianstad
”Skicka e-post”
Valpatrullen