Välj Fi lokalt – första delen – Kungälv

5 september 2006

Det krävs bara 300 röster för att Fi:s Fatma Bergquist ska väljas in i Kungälvs kommunfullmäktige. Fi ställer upp i lokala val i Kungälv, Luleå, Göteborg och Stockholm.

Fatma Bergkvist är en av tre personer på Fi:s lista i Kungälv. Hon tycker att reaktionerna från folk i allmänhet är väldigt positiva i kommunen.
– Men jag vågar inte spekulera i valresultatet. Jag är sån som person, vågar inte tro på något förrän jag har det i min hand, säger Fatma.

Den lokala tidningen, Kungälvs-Posten, som går ut till 90 procent av alla hushåll i kommunen är positivt inställd till Fi, enligt Fatma. Fi har, liksom de andra partierna, fått chansen att beskriva sin politik genom att svara på frågor om äldreomsorg, bostadspolitik och kommunala löner i tidningen.
– Vi är välkända i Kungälv. Alla vet vilka vi är, säger Fatma.

Det bor 32 000 personer i Kungälvs kommun och Fi har väckt blandade reaktioner hos den lokala befolkningen.
– Det är alltifrån ”fy skam!” till kramar från okända människor på stormarknaden.

Fi brukar hålla till på torget i centrala Kungälv, tillsammans med de andra partierna, men har inte råd med någon valstuga. Istället köpte Fatma ett partytält på Biltema, som slås upp varje gång de är ute och pratar.

Berätta om en fråga som Fi satsar på i Kungälv?
– Vi vill ta bort bostadssegregationen. Kungälv är en speciell kommun, den är liten till ytan men skillnaderna är stora mellan olika områden. Det finns mest villor, men även fattiga områden som tillhör miljonprogrammet. Det ska inte spela någon roll var man bor, det ska finnas bra bostäder och skolor i alla områden.

Vad gör du när du inte håller på med Fi och hur har man råd men en lokal valrörelse?
– Jag är intensivvårdssköterska och jobbar natt på Sahlgrenska sjukhuset. Jag har jobbat i Nordnorge för att finansiera vår valrörelse i Kungälv.

Har ni inte fått någon hjälp alls?
– Sponsorer har betalat lokala valaffischer, med våra ansikten på. Och så får vi hjälp med kaffe och godis. Men de som hjälper till vill inte skylta med det, det är fortfarande tabu att stödja feminismen.

Hur kommer det sig att du brinner för feminismen?
– Jag är född i Algeriet, ett muslimskt land där kvinnan så tydligt är underställd mannen, där finns det tydliga regler för det. Och så flyttar jag till Sverige, och hittar exakt samma mönster här, men det är dolt på ett annat sätt. Det gör mig väldigt arg och jag vägrar att acceptera det.

Vad händer om ni inte kommer in. Det verkar som att du har satsat allt?
– Då kommer jag att jobba inför nästa val.

Fi ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Kungälv, Luleå, Göteborg och Stockholms stad. Dessutom med en lista till landstingsfullmäktige i Stockholms län. I morgon pratar Valpatrullen med Ulla Hensvold från Fi i Luleå.

Här hittar du Kungälvs valmanifest: www.femi.se , Luleås lokala politik: norrbotten.femi.se , Göteborgs valmanifest: www.femi.se och här finns Stockholms lokala politik: stockholm.femi.se .

Valpatrullen