Slutspurt för valturnén

4 september 2006

Efter snart en månad på vägarna närmar sig valturnébussen slutspurten. De två spindlarna i turnénätet är Helena Svensson och Mikaela Robsahm.

Vad händer de två sista veckorna? Har ni sparat det bästa till sist?

Mikaela: Vi delar på oss för att maximera antalet platser vi kan besöka. Det blir mer action runt om i landet, helt enkelt.
Helena: Vi har en genomarbetad och stark turné från början till slut. Vi fortsätter med studiebesök på kvinnojourer och mansmottagningar, gymnasier och folkhögskolor. Vi har torgmöten och debatter. Och att turnén avslutas i Stockholm med Jane Fonda är väl inte helt fel.

Den postgula minibussen tar sig fram i en maxhastighet av 85 kilometer. Vart tar ni vägen nu?

Mikaela: Vi ska åka till delar där vi inte har några valstugor eller så stor lokal aktivitet. Det är lite spännande. Det ger nya människor chansen att få veta mer om Fi. Bland annat stannar vi en hel dag i Västervik och Oskarhamn, för att kunna kompensera den valstugeverksamhet som vi önskar att vi kunde bedriva där.

Vad är det bästa med att vara on the road?

Helena: Det finns en helt gudomlig vänlighet och gästfrihet hos våra medlemmar. De öppnar sina hem, lagar mat, bjuder på vin, skjutsar och lånar ut sina datorer även om klockan är fem på natten. Det är science fiction – det är otroligt och ovärderligt.
Mikaela: Vi har bara behövt boka vandrarhem en gång på sex veckor. Det är ett kvitto på att det finns solidaritet inom organisationen.

Vad klarar man sig inte utan när man är på valturné?

Mikaela: Våra fantastiska Fi-paraplyer! En hel vecka förföljde regnet oss vart vi än åkte. Det märks att vi är entusiastiska, då vi pratar även när det är ösregn.

Några överraskningar?

Helena: Jag är positivt överraskad av det goda mottagandet vi fått ute i landet, det finns en enorm vänlighet och ett genuint intresse för Fi och vår politik hos människor. Media på småorter gör sitt jobb stenbra, de är på plats redan innan vi är det.
Mikaela: Att vi har fått det att gå ihop ekonomiskt och kunnat göra så mycket för pengarna.

Vilka reaktioner har ni fått från de andra partierna?

Mikaela: Det är inte ovanligt att man blir inbjuden på kaffe i en valstuga.

Har du gjort något liknande tidigare?

Mikaela: Absolut inte! Jag har turnerat med band, men det brukar finnas en turnéledare då. Nu är det jag som ska fixar det.
Helena: Nej! Jag har jobbat dygnet runt med turnén sedan maj. Jag tror inte att man kan jobba mer än så här. Man har knappt tid att borsta tänderna. Alla kämpar och gör sitt yttersta. Det finns enorma krafter inom Fi och oavsett hur det går i valet så är det här ett framgångsprojekt.

Mikaela Robsahm är frilansmusiker från Göteborg. Hon jobbar som personlig assistent och står på 17:e plats på Fi:s riksdagslista.

Helena Svensson bor i Uppsala, är personlig assistent, jobbar med projektet Gender Force, är jourkvinna och ledsagare. Hon står på plats 32 på Fi:s riksdagslista.

Fi:s valturné pågår mellan den 9 augusti och 16 september. För mer info om valturnén, kontakta Mikaela och Helena på 0730-43 99 41 eller 0708-23 65 37.