Vaddå mediaskugga? – Fi syns i lokala medier!

3 september 2006

Fi har hamnat i mediaskugga, skrev Dagens Nyheter i samband med en intervju med Fi:s talesperson Devrim Mavi fredagen den 1 september. Och jodå. Stockholmspressen håller sig fortfarande lite avaktande. Kanske skäms man fortfarande efter det exempellösa drev som gick på Fi-politiker och särskilt Tiina Rosenberg (heder åt henne) i våras. Men det börjar lätta nu. Nyfikenheten ökar två veckor före valet. Och i landsords- och småstadspress har Fi:s besök under valturnén hela tiden varit en nyhet.

Pressklipp Hudiksvalls tidning 15 augusti

Hudiksvalls tidning 15 augusti.

Ett genomgående drag, som vi inte kan låta bli att notera, är reportrarnas kön. Med ett undantag är alla reportrar som skickas ut med uppdrag att skriva om Fi män. Ett trendbrott? Dvs. även manliga journalister skriver nu om feministisk politik. Rapporteringen har i alla fall varit bra.

Valpatrullen saxar ur klipphögen:

Litet parti med stort valprogram

Hudiksvalls tidning, tisdagen den 15 augusti
Reporter: Lennart Ersson

Toppkandidater från Feministiskt initiativ på snabbmöte på gågatan. Besöker 70 orter i historisk valturné.

”Feministiskt initiativ är något nytt i den svenska valrörelsen. […] På måndagen hade de alltså kommit till Hudiksvall, där valmötet följdes av en förhållandevis stor och intresserad skara.”

”Schyman hade också sina funderingar över årets val som utvecklat sig till en ”presidentvalskampanj” mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt, som hon uttryckte det. – Och det har gjort att alla sakfrågor hamnat i bakgrunden, sa hon.”

Fi säkert på att nå riksdagen

Nerikes Allehanda, onsdagen den 23 augusti
Reporter: Erik Marander

Ett år efter partiets stormiga årsmöte i Örebro höll Sofia Karlsson tal på Våghustorget i Örebro

”Det har varit dånande tyst om Feministiskt initiativ i valrörelsen. […] – Men nu känner vi att intresset vaknat för oss igen, säger Sofia Karlsson, talesperson för Fi, som på tisdagen kampanjade i Örebro. – Jag är rätt säker på att vi kommer in i riksdagen.”

”…Sofia Karlsson misstror starkt opinionsundersökningar. – Vi möter en helt annan respons ute i landet. Jag tror opinionsinstituten har fel.”

”Vad skulle en borgerlig valseger få för konsekvenser för feminismen? – På ett sätt spelar det inte så stor roll. Det viktigaste är att vi kommer in så att inte dessa frågor glöms bort. [Säger Sofia Karlsson] – Det värsta som kan hända är att en kristdemokratisk familjepolitik får genomslag i Alliansen. Vårdnadsbidraget ser vi på med förskräckelse.”

”Fler självsäkra utmanare finns i Feministiskt initiativ (Fi). De går till val med krav på individualiserad föräldraförsäkring, förenklingar för nyföretagande och rätt till heltid. Inte heller Fi vill definiera sig som höger eller vänster. Jämställdhet är en annan dimension, som måste in i politiken […]”

”Vad tycker du om Fi? Josefin Lindström: Fi har större trovärdighet på jämställdhet, tycker jag. För mig är jämställdhet allt från rosa och blå leksaker till löner.”

Pressklipp Nerikes Allehanda 23 augusti

Nerikes Allehanda 23 augusti.

Våld mot kvinnor viktig fråga för Schyman och Fi

Hälsingekuriren, tisdagen den 15 augusti
Reporter: Mats Söderlund

Gudrun Schyman reser landet runt med sitt nya parti Feministiskt initiativ. Våld mot kvinnor den kanske viktigaste av fem huvudfrågor för partiet.

”Står Feministiskt initiativ för en ny dimension i svensk politik? I går besökte partiets politiskt tyngsta företrädare […] Gudrun Schyman, Söderhamn för att svara på frågan.

”– Vi står för en ny dimension när det gäller frågor som i allt för många år varit satta på undantag, regeringens politik kring kvinnofrågor liknar en parodi, sa Gudrun Schyman under diskussionskvällen på restaurang Mousquet.”

”Timmarna före hade hon och hennes sällskap besökt det sedan i mars startade boendekooperativet vid Stenbacken. – Ett berömvärt initiativ, alla människor passar inte in i den tuffa arbetsmarknad vi har i dag och behöver stöd och samvaro för att få en chans att komma tillbaka, sa Schyman och lyssnade på kooperativets ordförande Jan-Olov Karlsson Fälts information.”

Pressklipp Hälsingekuriren 15 augusti

Hälsingekuriren 15 augusti.

Ingen slump att Feministiskt initiativ startade turnén i norr

Norra Västerbotten, fredagen den 11 augusti
Reporter: Ulf Cederhill

”Det var ingen slump att Feministiskt initiativ startade sin valturné u Haparanda och norrlänen. I Piteå går männen i spetsen för mansuppropet och kvinnojourerna är driftiga. Sådant tilltalar Fi. Det menade EU-politikern och feministen Maria Carlshamre i Skellefteå i går.”

”I går kom feministernas valtåg till torget i Skellefteå. […] Dragplåstret Maria Carlshamre […] hävdade att partiet skrev historia. Precis som kvinnorna i Sverige gjorde när de krävde rösträtt. För det häcklades och misshandlades de. – Vi har också häcklats. EU och resten av världen följer med intresse hur det går för oss i valet.”

”Maria Carlshamre menar att Fi behövs i dagens politik. Hon är säker på att partiet kommer in i riksdagen i höst.”

Feminin taxering av hus

NSD, torsdagen den 10 augusti
Reporter: Jan Bergsten

”Gudrun Schyman och feministiskt initiativ steg i går in i valrörelsen och gjorde ett första utspel: låst taxeringsvärde för lägre fastighetsskatt. – En väldigt elegant lösning, säger Schyman.”

”Det var när hon talade vid Gula Paviljongen på Storgatan i Luleå i går som hon avfyrade sitt första utspel i valrörelsen. – Varken röda laget eller blåa laget har någon långsiktig hållbar lösning. När männen spekulerar vill vi ha en hushållsbudget som vi har kontroll över långsiktigt. Det är att ha en fastighetstaxering som ligger kvar på samma nivå under hela tiden jag äger huset, säger Schyman.

”En berusad man som kommer fram och börjar tala enskilt med henne avväpnar hon verbalt. – Det är bättre vi samtalar när du inte har druckit. Jag vet vad jag talar om för jag är själv en nykter alkoholist, säger hon till mannen och åhörarna och får applåder.”

”Behövs fi? Kan du tänka dig att rösta på fi? Annika Öqvist, Luleå: – Ja de feministiska frågorna tas på för lite allvar av andra partier. Det går för långsamt. – Jag känner ett intresse för hur de driver frågorna så de får nog min röst i riksdagsvalet. Anton Strömbäck, Luleå: – Det behövs en ny politik och jag vill höra vilka förslag de har. – Kanske, det beror på vilka förslag till förändringar de har.”

Pressklipp NSD 10 augusti

NSD 10 augusti.

Fi vill bryta nya vägar i politiken

Piteåtidningen den 10 augusti
Reporter: Ulrika Lindgren

”’Feministiskt initiativ är inte ett kvinnoparti’ sa Gudrun Schyman på Byxtorget på onsdagen. ’Det handlar om att tydliggöra att vi har ett samhälle som systematiskt undervärderar kvinnor.’ Feministiskt initiativ startade sin valturné i Norrbotten igår och berättade bland annat om sin vilja att få till stånd en nationell kartläggning för att få rättvisa löner.”

”Rättvisa löner, en nationell lönekartläggning, individuell föräldraförsäkring och rätt till kvinnojourer i alla kommuner. Feministiskt initiativ vill slopa höger-vänsterpolitiken och ta avstamp i ett helt nytt sätt att tackla samhällsfrågorna.”

”Trots att ett ställningstagande för feminism är utbrett bland de politiska partierna i Sverige (bara moderaterna och kristdemokraterna har låtit bli attllet inte blivit bättre. Tvärtom, säger Gudrund Schymater kallar sig feminist har villkoren för kvinnor i samhället inte blivit bättre. Tvärtom, säger Gudrund Schym
an. – Kvinnornas ställning på arbetsmarknaden är svagare i dag än för tio år sedan. Det finns otaliga rapporter och utredningar som visar detta och orättvisorna finns på alla nivåer. Det är inte rimligt. Det rimliga är att ha lika förutsättningar oavsett kön.”

”Maria Carlshamre […] hyllade Piteå-männens initiativ till kvinnofrid i kommunen och sade sig bli rörd av skyltarna som finns uppsatta med texter som ”Den man älskar aktar man.” Det är ingen slump att vi besöker Piteå under vår första dag i valturnén.”

Pressklipp Piteåtidningen 10 augusti

Piteåtidningen 10 augusti.