F!:s Maria Carlshamre om Maj Wechselmans attack

31 augusti 2006

Valpatrullen: Maj Wechselmanns har riktat skarp kritik mot dig i en artikel i Aftonbladet. Det handlar om ett tidigare bokföringsbrott som du dömts att betala böter för. Vad är din kommentar?
Maria Carlshamre: Jag förstår om medlemmar och sympatisörer blir oroliga. Särskilt nu när vi är ute i valrörelsen och alla sliter häcken av sig. Men jag kan lugna de som eventuellt är besvikna. Det finns knappt en uppgift som stämmer i Maj Wechselmans attack. Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag hösten 2005 dömdes för bokföringsbrott. Vad åtalet handlade om var att det bolag som jag och min före detta sambo ägde tillsammans inte hade lämnat in årsredovisning för det sista verksamhetsåret som företaget fanns.
– Och det är alldeles riktigt. Det gjorde vi inte. Det hade vi för övrigt inte gjort något av de sju år som företaget var verksamt. I stället hade vi betalt en bokföringsbyrå för att kontinuerligt hålla i alla kontakter med skatteverket och göra deklarationer och årsredovisningar. Och det gjorde de också. Alla år utom just det sista. Betalt fick de, men de gjorde inte jobbet. Än i dag vet jag inte varför.
– Det jag vet är att jag har fått betala dyrt för att jag inte kollade att de gjorde jobbet. Precis som Wechselman skriver hände detta under den period då jag äntligen gjorde mig fri ur ett flerårigt misshandelsförhållande. Jag minns hela denna tid som ett rent helvete. Det formella ansvaret som delägare i aktiebolaget hade jag och min före detta sambo. Och vi dömdes också som ansvariga, för att ”av oaktsamhet” inte ha fullgjort våra skyldigheter. Mina böter på 40 000 kronor har jag betalat.
– Detta är sanningen. De skrönor som Wechselman återger vet jag inte varifrån hon har hämtat, men sanna är de inte.