Alliansens familjepolitik är ett hån mot jämställdheten

31 augusti 2006

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman kommenterade idag den borgerliga alliansens familjepolitik.

– Nu tycks alla fördämningar ha brustit när det gäller att återskapa den klassiska kärnfamiljen med mödrar som är hemma med barnen. De borgerliga partier, centern och folkpartiet, som skrivit in feminismen i sina partiprogram borde skämmas.
Deras vilseledande är ett klart fall för Konsumentombudsmannen, säger Gudrun Schyman.

– Jämställdhet stavas lika rättigheter och lika möjligheter på jobbet och lika ansvar hemma. Hindret för detta ligger i de förlegade föreställningarna om kvinnan som huvudansvarig för familjen och mannen som huvudansvarig för försörjningen. Alliansens förslag om kommunala vårdnadsbidrag och pappa-bonusar förstärker detta mönster. Resultat kommer att bli fler mammor som är hemma allt längre och fler pappor som tjänar allt mer. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor kommer att öka, något som kvinnor slutgiltigt kommer att få kvittera ut i form av lägre pensioner.

– Med alliansens förslag ska alltså stat och kommun subventionera hemmafruar till de män som har hyggliga löner samtidigt som de föräldrar som har det sämst, de ensamstående föräldrarna varav 80 procent är kvinnor, lämnas i sticket, säger Gudrun Schyman.

– För barnen är problemet frånvarande fäder. Det löser man inte genom att garantera den ena förälderns närvaro på bekostnad av den andres. Skäms Lars! Skäms Maud! Nu flagnar den feministiskt fernissan, avslutar Gudrun Schyman.