30 feminister: Åsa Jinder

31 augusti 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på F! under perioden 17 augusti till 17 september. Idag är det Åsa Jinders tur.

Varför röstar du på F!?

Åsa Jinder: Jag har förverkligat min dröm. Jag är artist. Kompositör. Författare. Jag förläser och jag skriver teatermanus. Jag blev skild när mina barn var 2 respektive 3,5 år. Levde ensam, turnerade, föreläste och tog hand om barnen i 8 år innan jag träffade mitt livs stora kärlek. Jag har följt mitt hjärta och jag har haft oändligt roligt och fått ett mycket rikt liv. Varför berättar jag det här? För att jag är övertygad om att det hänger ihop med en sak. Jag har aldrig låtit mig fångas i någon norm eller föreställning om hur jag som kvinna skall vara. Män har aldrig varit så viktiga för mig, att jag skulle förändra mig för att få duga. Jag har aldrig övergett mig själv och det bottnar i att våga tro att världen finns till också för mig, att våga tro att jag kan följa mitt hjärta och att jag duger som jag är. Nej, det är inte så himla många som sagt det åt mig, jag har saknat kvinnlig förebild – jag har fått säga det själv. Ibland får man göra så. Ge sig själv det som man kanske önskat att någon annan gett en. För att inte bli ett offer. För mig handlar feminism om just detta. Att följa sitt hjärta och att vara övertygad om alla människors lika värde.

Jag brukar säga att om kvinnor i stället för att anstränga sig för att få en karl – ansträngde sig för att få lika mycket lön som en karl – skulle kvinnor ligga lååååångt före männen i löneligan. Jag vet att det handlar om strukturer och männens makt och traditioner och gud vet allt. Men jag vet också att inget blivit bättre för en kvinna för att hon förändrar sig och därmed förnekar sig. Lev era liv, säger jag, inte era mäns. Eller kvinnors. Låt ingen styra upp era tankar eller viljor. Världen består av kvinnor och män, hur svårt får det bli att skapa ett samhälle utifrån båda dessa grupper? Väldigt, väldigt svårt. Tydligen. Sossarna har regerat hur länge som helst och har inte skapat ett av världens mest jämlika länder. De har skapat ett land där det är en risk att vara feminist.

Linda Skugge backar politiskt på grund av att hon får sämre betalt, hatmejl och blir behandlad som vore hon förutsägbar och stöpt i en mall. För att hon är feminist. Hon är trött på alla människors fördomar och ilska och okunskap och viker ner sig. Jag kallar det så, trots att jag förstår henne. Alla pallar inte. Inte hur länge som helst. Linda har gjort massor för feminismen och något av det största blir ironiskt nog hennes avhopp. Att en ledande feminist hoppar av tåget med argumentet ”Det är en för stor risk att vara feminist”, är lysande för oss som vågar och orkar föra den politiska dagordningen vidare. Lindas avhopp visar på motståndet. Hur starka de här strukturerna är. Styrkan är enorm.

Man vill inte ha ett jämställt samhälle. Men. Med ett knippe lagar vore saken biff. Sossarna borde lagstifta om kvotering. Eller om kvinnlig kvotering. Manlig finns ju och praktiseras hela tiden. Och så en lag om delad föräldraledighet. Ingen kvinna skulle behöva jobba deltid, eller sparkas för att hon är gravid, eller diskrimineras för att hon är ung och fertil. Eller behöva skilja sig innan ungen är tre för att hon i själva verket fick två barn när bebisen kom. En nyfödd och en 35-åring som varken kan tvätta diska eller handla.

Männen kommer att vänja sig för jag tror att jämställdheten är som typ en ny programledare i ”Så ska de låta” eller trängselskatt eller digital-tv. Jättejobbigt i början. Men man vänjer sig. Och till slut fattar ingen upprördheten som fanns där från början. Så. Låt oss förändra. Den förändringen måste komma uppifrån. Nedifrån tar det för lång tid. Sossarna har släppt taget. De är inte trovärdiga i de här frågorna. Go Gudrun!

Åsa Jinder är nyckelharpist, kompositör, författare, textförfattare och föreläsare. Hon blev 1979 den yngsta riksspelmannen (riksspelkvinnan) genom tiderna.

« Föregående feminist: Ciléne Andréhn
Nästa feminist: Etina Deniz »
Visa hela listan med feminister som röstar på F! »