”Han förtjänar inte att kalla sig feminist!”

30 augusti 2006

F!:s talesperson Sofia Karlsson tog en paus från sin egen valturné för att lyssna på statsminister Göran Perssons valtal i Helsingborg. Hon tog på sig de feministiska glasögonen för att analysera talet och är besviken på vad hon såg.

Varför valde du att lyssna på Göran Persson?
– Jag tycker att det är intressant att höra vad vår feminist till statsminister har att säga. Vilka frågor är viktiga? Vilka kommer han att prioritera under valrörelsen?

Vet du inte det, sossarna har ju redan presenterat sitt valmanifest och vi börjar närma oss slutet av valrörelsen?
– Jo, egentligen vet jag det, så på ett sätt gick jag dit mot bättre vetande. Men jag tänkte att Göran i det här fallet är värd en chans till att visa om han klarar av att leva upp till att socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Klarar av att leva upp till att han kallar sig feminist. För mig betyder ju det faktiskt någonting, att kalla sig feminist, att vara feminist. Det krävs mycket mer än att bara säga det och att läsa högt ur sitt partiprogram. Klarar man inte som statsminister av att visa det när man beskriver vilken politik man vill föra, då tycker inte jag att man förtjänar att kalla sig feminist.

Hur gick det för statsministern? Hur var talet?
– Som väntat. Bra retoriskt. Lite pompöst. Inte ett ord om jämställdhet. Även om jag inte direkt hade förväntat mig det, måste jag säga att jag är väldigt besviken.

Vad pratade han om istället?
– Göran utpekar jobben, arbetsmarknaden, som den viktigaste frågan i valet. Han talade varmt om den svenska välfärdsmodellen och hur viktig den är att behålla. Han talade om hårt arbete och rättvis fördelning. Han menade att tryggheten för alla är grunden och att det gör Sverige till ett modernt land. Problemet som jag ser det är att det inte finns någon glöd. Man vill distansera sig ifrån borgarna, måla upp och förstärka den klassiska konflikten mellan höger och vänster. Men det är svårt att göra idag när alla partier på många sätt är väldigt lika varandra. Trygghet är inte ett begrepp som socialdemokraterna har ensamrätt på. Moderaterna och socialdemokraterna låter ungefär lika, men de vill få det att verka som att skillnaderna mellan dem är gigantiska. Många gånger kan jag tycka att likheterna är desto större, till exempel när det gäller att aldrig nämna jämställdhet.

Men att tryggheten är grunden måste du väl hålla med om?
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att när Persson väljer att lyfta fram trygghet som det viktigaste i en människas liv inte talar om vikten av jämställdhet. Trygghet är det som är visionen för Persson, men han talar om trygghet utan att nämna lönediskrimineringen och avsaknaden av ekonomisk trygghet för framförallt kvinnor, utan att nämna det gigantiska demokratiproblem vi har i dag i Sverige, nämligen mäns våld. Han glömmer den otrygghet som många kvinnor upplever konkret i sin vardag, ett hot om våld eller övergrepp som ständigt finns närvarande mer eller mindre för alla tjejer och kvinnor. När han som är feminist och statsminister kan utelämna så grundläggande förhållanden då är det något som är fel. Fel med Göran Perssons feministiska analys. Fel med Göran Perssons Politik. Fel med praktiskt taget allt.

Såg du den feministiska analysen någonstans i Perssons tal?
– Han lyfte fram tre viktiga frågor: äldres situation, tandvården och miljöpolitiken. Inte heller här syntes ens en glimt av vad som skulle kunna liknas en feministisk analys. En bedrift bara det.

Har du några råd till Göran Persson, från ett feministiskt perspektiv?
– Göran Persson talade om kaxighet. Om vikten av att gå före, stå på sig och våga följa sin övertygelse. Vad talade han då om? Sverige 2006? Feminism i politiken? Å nej, han talade om Per Albin Hansson. Göran Persson drömmer sig nästan 100 år bort, när han ska tala om visioner för Sverige idag. I och för sig vill han att miljön, och miljöpolitiken, är det som får honom och socialdemokratin och framstå som kaxiga när man i framtiden talar om 2006. Jag kan tala om att det aldrig kommer att hända. Om inte den feministiska medvetenheten får komma upp till ytan även i Göran Perssons retorik OCH politik. Jag tror att när historikerna tittar på svensk politisk historia från 2006 så kommer det att användas ord som kaxighet och visionärt. Men inte om Göran Persson och sossarna, utan om Feministiskt initiativ. Vi är det moderna alternativet och partiet. Inte Göran Persson och socialdemokraterna, när statministern inte lyckas komma ihåg att han är feminist och vad det i så fall skulle betyda.

Valpatrullen