Fi-sympatisör: påverka valresultatet, bli valsedelsdistributör!

29 augusti 2006

För att Feministiskt initiativ ska komma in i riksdagen behöver väldigt många – flera tusen människor – hjälpa till med valsedelsdistributionen. Hittills har alldeles för få anmält sig till detta helt avgörande arbete. Samtliga medlemmar och alla engagerade sympatisörer måste dra sitt strå till stacken! Utan valsedlar i röstlokalerna har vi förstås inte en chans att komma in i riksdagen.

Uppdatering 14 september

Vi har fortfarande inte fått in tillräckligt med anmälningar från folk som kan hjälpa till. Fortfarande saknas det folk i följande områden:

Kronobergs län

Växjö, Älmhult, Tingsryd

Östergötlands län

Åtvidaberg

Blekinge län

Olofström

Jönköpings län

Värnamo, Vetlanda, Vaggeryd, Tranås

Jämtlands län

Östersund

Västmanlands län

Västerås

Kalmar län

Hultsfred, Mönsterås

Västra Götalands län

Åmål

Hallands län

Falkenberg

Har du möjlighet att hjälpa till, gå in och anmäl sig så snart som möjligt!


Om du kan tänka dig att hjälpa till kan du välja mellan två sätt att anmäla dig:

 • Gå in på webbplatsen www.valsedel.se
 • Kontakta någon av styrelsens kontaktpersoner för valsedelsarbetet:

Kontaktuppgifter – valsedelsdistribution

Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Gotlands och Blekinge län

Beth Melander, [email protected], 044-12 44 35

Skåne län

Linnéa Sjögren, [email protected], 0737-80 12 99

Stockholms län

Carl Johan Folkesson, [email protected], 0709-40 05 18

Södermanlands, Hallands, Västra Götalands och Gävleborgs län

Gerd Henriksen Thorsson, [email protected], 0736-801 701

Kalmar, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Uppsala och Dalarnas län

Marina Haikara, [email protected], 073-935 35 60, 019-26 32 40

Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län

Mattias Hansson, [email protected], 0736-55 70 25

Lite längre ner i den här texten hittar du detaljerad information om hur arbetet med valsedlarna ska gå till. Den informationen behöver du för att göra ett bra arbete inom ditt ansvarsområde.

Hälsar valsamordnarna i Fi
Carl-Johan, Beth, Marina, Mattias och Gerd


Bevaka förtidsröstningen – den pågår nu!

Fram till och med den 16 september kan man förtidsrösta. Allt fler röstar i förväg. Omkring en tredjedel av Fi:s valsedlar går till förtidsröstningen. Den är alltså otroligt viktig!

Detta behöver vi din hjälp med:

 • Bevaka så att det finns valsedlar i förtidsröstningslokalerna, helst en gång per dag. OBS! Lägg inte ut alla valsedlar på en gång, men se till att de inte tar slut. Underst i högen lägger du ett papper (tejpa gärna fast det!) på vilket du skrivit:
  ”Om Feministiskt initiativs valsedlar är slut kan du rösta på oss ändå genom att skriva Feministiskt initiativ på en blank valsedel”
 • Om allt fungerar och ingen gömmer undan valsedlarna eller röstar slut på Fi:s valsedlar kan du/ni dra ner till ett besök varannan dag. Hör av dig/er även om du inte har möjlighet att kolla av valsedlarna varje dag! Det kan hända att det finns någon annan som kan dela ansvaret för röstlokalen med dig.
 • När du anmäler dig som valsedelsdistributör får du information om var förtidsröstningslokalerna finns, men vill du förbereda dig på egen hand kan du gå in på www.valmyndigheten.se . Du kan också ringa till valnämnden i din kommun.

Hur många valsedlar ska finnas i en viss förtidsröstningslokal?

Eftersom vem som helst kan förtidsrösta var som helst så går det inte att göra exakta beräkningar.

Gör så här för att komma fram till hur många valsedlar som behövs där just du bor:

 • Ta reda på hur många valsedlar som ska avsättas till förtidsröstningen i kommunen. Denna information får du/ni av F! eller valkretsansvarig.
 • Dela antalet valsedlar till förtidsomröstningen med antalet förtidsröstningslokaler i kommunen. Då får du/ni får ett ungefärligt antal valsedlar för varje förtidsröstningslokal.
 • Lägg ut valsedlarna pö om pö under hela förtidsröstningsperioden (30/8–16/9). Går det åt fler på ett ställe får du/ni reglera detta inom kommunen.

Röstning på valdagen den 17 september

Valsedelsdistributionen på själva valdagen samordnas regionsvis (kontaktuppgifter hittar du ovan).

Steg ett för att hjälpa till på valdagen. Gör så här:

 • Anmäl dig/er så snart som möjligt till www.valsedel.se eller ta på annat sätt kontakt med oss.
 • Fi:s valsedelsamordnare ser till att personer i samma områden får kontakt med varandra.

Steg två. När ni blivit en distributionsgrupp lokalt eller regionalt och fått kontakt med varandra. Gör så här:

 • Gör er bekanta med Fi:s listor över vallokaler. Använd en karta för att göra rutter inför valdagen. Adresser till vallokalerna kan man även få på www.val.se . Skaffa er beräkningar över fördelningen. Dessa får du/ni av Fi (kontaktuppgifter se ovan).
 • Gör en lista över vallokalerna och pricka av dem. Fi sammanställer sen dessa så att vi kan bilda oss en uppfattning om var det kan behövas mer hjälp.
 • Hämta valsedlar och dela upp dem efter Fi:s fördelningslistor.
 • Vallokalerna öppnar kl 08.00 den 17 september och ibland är det möjligt att lägga ut valsedlarna innan dess. Detta måste man i så fall kolla med valnämnden där man bor.
 • På själva valdagen: Kör din/er runda, först en gång på morgonen och sedan en gång lite senare på dagen för att se till att valsedlarna ligger kvar. OBS! Testkör gärna din runda innan så att du/ni hittar.

Hur många valsedlar ska finnas i en viss vallokal på valdagen?

Fi har listor över hur många valsedlar som ska finnas i varje enskild vallokal i hela Sverige.

Hjälp till på andra sätt!

 • Sprid kunskap om att man kan rösta på Fi även om det inte ligger några valsedlar i röstlokalerna. Detta sker genom att skriva ”Feministiskt initiativ” på en blank valsedel. Texten måste vara tydlig utan felstavningar.
 • Om ekonomin tillåter – annonsera i lokaltidningar om möjligheten att rösta på Fi genom blank valsedel.
 • Eftersom vi som nystartat parti inte får någon hjälp med valsedelsdistributionen måste vi inse att vi inte kommer att kunna distribuera valsedlar till alla kommuner i Sverige. Detta är, tycker vi, en stor förlust för dessa kommuner samt ett demokratiskt problem. Kanske går det att övertyga en och annan om att hjälpa till med vår valsedelsdistribution på dessa grunder. En uppskattning har visat att ett nytt parti får mellan 30% och 50% bättre utfall i vallokaler där det finns valsedlar.

Här gäller det att alla vänder sig till dem man känner och ber om hjälp med valsedlarna samt vädjar till deras demokratiska samvete. Kanske kan det hjälpa att upplysa om F!:s ekonomiska förutsättningar i jämförelse med de andra partierna. T ex får Sverigedemokraterna sina valsedlar bekostade, och de har en valbudget på ca 7 miljoner kronor.

Hör av dig! Bli en valdagshjälte i feminismens tecken. Vi behöver bli många fler. Och vi behöver din hjälp nu!