Devrim Mavi om Sverigedemokraterna: Nu måste fler ta avstånd
Devrim Mavi oroas av Sverigedemokraternas uppgång och Jens Orbacks utspel om högre krav på invandrare som grupp. Mavi efterlyser civilkurage hos de politiska partierna. Vi måste alla ta avstånd från organisationer som bygger på hat, säger Mavi från ett café i Linköping.
Sverigedemokraterna får 2,3 procent av rösterna i den senaste Sifo-mätningen. Integrationsminister Jens Orback vill ställa högre krav på invandrare som grupp. Den som inte deltar i svenskundervisning eller tar en praktikplats blir av med bidraget.
Utvecklingen oroar F!:s talesperson Devrim Mavi som istället vill synliggöra de strukturer som ligger bakom diskriminering och prata om mänskliga rättigheter och civilkurage. Valpatrullen träffade Devrim på Café Mokka i Linköping.
Hur reagerar du på Jens Orbacks utspel?
– Socialdemokraterna har börjat använda ett språk som påminner om främlingsfientliga krafter. Att söka asyl är en mänsklig rättighet, nu talas det istället om att ställa krav på invandrare som grupp. Betyder det att man inte har gjort det tidigare?
Varför tror du att detta utspel kommer just nu?
– Det är valtider. Istället för att ta ansvar för tolv års misslyckad integrationspolitik talar socialdemokraterna nu om att ställa krav på invandrare. Ökad segregation är ett stort problem, som beror på en misslyckad politik. Men det är mer tillåtet att prata om invandrare och icke-vita svenskar som ett problem. Jag undrar om det är ett så stort problem som det påstås i debatten att människor vägrar gå till svenskundervisning. Finns det någon statistik på det? Eller är det bara något man har fått för sig: ”De här människorna vill inte lära sig svenska. Nu ska vi tvinga dem”? Hur kan man bunta ihop miljontals människor?
Vilka lösningar har F! på den här problematiken?
– Vi vill titta på varför segregationen har ökat. Är problemet för invandrare i Sverige att människor inte kan svenska och då inte får jobb? Vi tror att det beror på diskriminerande strukturer på arbetsmarknaden och inom bostadspolitiken. Precis som vi pratar om strukturer när det gäller kvinnors rättigheter, så handlar integration om strukturer – då kan man inte skylla på individer. Feminismen är en kamp för mänskliga fri- och rättigheter. Den ska gälla alla områden. Om man drar in bidrag för dem som inte går på svenskundervisningen kommer det att slå hårt mot kvinnor.
Sverigedemokraterna får 2,3 procent av rösterna i den senaste Sifo-mätningen.
– Det är jätteoroande. Det är ett främlingsfientligt, sexistiskt och homofobt parti både när det gäller retorik och politik. Alla vi som tror på människors lika värde måste ta avstånd, men inte genom att göra som Jens Orback och lägga ansvaret på en hel grupp människor som man kallar invandrare. Det handlar om hur vi vill att vårt samhälle ska de ut. Vilka rättigheter människor ska ha? På det här sättet skapar vi ett samhälle där människor behandlas olika på grund av hudfärg och härkomst.
Vad oroar dig mest: Sverigedemokraternas uppgång eller Orbacks utspel?
– De hänger samman. Socialdemokraterna kommer med de här förslagen för att de är rädda att förlora röster till Sverigedemokraterna. Orbacks förslag kan verka harmlösa och självklara, men de öppnar dörren för ett politiskt samtal där man ställer krav på en grupp av människor, invandrarna. Tänk om det hade varit tvärt om: att nu ställer invandrare krav på svenskar. Jag är jätteorolig för att man inte tar ställning mot Sverigedemokraterna, delvis har s och fp tagit till sig deras retorik. Det som behövs nu är ett allmänt civilkurage hos de politiska partierna mot organisationer som bygger på hat.
Hur hade det sett ut om F! suttit i riksdagen?
– Vi hade aldrig ägnat oss åt den här sortens retorik. Vi skulle prata om politiskt ansvar när det gäller integration och mänskliga rättigheter. Det handlar inte om svenska språket. Vi ska vara stolta över att F! finns i den här valrörelsen. Vi är de enda som vågar prata om antidiskrimineringsfrågor på ett rakryggat sätt.
Valpatrullen