F!:s lilla lila

22 augusti 2006

”För mig är det en självklarthet att vara feminist.” Så sa den unga kvinnan på Kungsgatan i centrala Eskilstuna när valturnéen var på besök igår. Hon var förstagångsväljare och kunde inte förstå varför inte alla var feminister. För henne var det självklart att rösta på F!. Fantastiskt.
Vid varje torg och gatukorsning där F! står, kommer det fram kvinnor. De stannar upp och berättar om sina liv, sin verklighet, och de tycker att F! är det viktigaste som har hänt på länge.

Före torgmötet i Eskilstuna besökte jag kvinnojouren Moa i samma stad. Ett 40-tal kvinnor och lika många barn bor där varje år. Dessutom ringer 300 kvinnor för rådgivning och samtal. I källaren har tjejjouren fått ett eget rum med egen ingång. Ett rum inrett med vita luddiga mattor och vinröda sammetsfåtöljer. Till tjejjouren kommer och ringer tjejer så unga som tretton för att fråga om det är ok att poljvännen slår. Det visar på hur viktigt jourernas arbete är. För våldet finns och drabbar så många kvinnor.

Vad hade hänt med kvinnor utsatta för mäns våld om inte jourrörelserna fanns? Därför är det viktigt att försvara och förstärka jourrörelsen. Jag är stolt att vi är de som driver en valrörelse mot mäns våld mot kvinnor. Det ska vi ta upp på varje tormöte, varje gång vi pratar med någon. Det är en viktig fråga och för många kvinnor handlar det om skilladen mellan liv och död.

I vårt politikdokument ”För en Feministisk Politik” – numera kallat ”F!:s lilla lila” – står alla våra åtgärder mot mäns våld mot kvinnor och barn. Argumenten kan ni hämta därifrån.

Om en kvart har vi torgmöte i centrala Västerås. Sen rullar vi vidare mot Arboga och därefter till Örebro. Det är så stärkande, spännade och roligt att vara ute på turné. Förra veckan i Örebroförorten Vivalla träffade jag ett tiotal killar i 12-årsåldern. De hängde där i centrum och blev glada över att träffa oss. De fick godis och F!-kakor. Men när de hade varit där ett bra tag, undrade jag om de inte hade någon fritidsgård att gå till. ”Vi är bara tolv”, sa en kille. ”Man måste vara tretton för att få gå på fritidsgård”. Det är ju helt förfärligt att barn ska behöva hänga i en centrumbyggnad. Det är förfärligt att de inte har något vettigt att göra tillsammans med vuxna som tar dem på allvar. Det, tänkte jag, ska vi ändra på när vi kommer in i riksdagen. Inga av våra barn ska behöva dra runt. De ska få ha roligt på sin fritid och de ska bli tagna på allvar. Nu ska jag till Sigmatorget i Västerås.

Vi ses på torgen, på vägen in i riksdagen.

Devrim Mavi
talesperson

I fredags skrev Anna-Karin Johansson om valrörelse i ett demokratiskt land. På torsdag: Sofia Karlsson om att tjejer inte ska ta skit.
Visa alla valkrönikor »