30 feminister: Nina Yderberg

22 augusti 2006

30 feminister berättar om varför de röstar på F! under perioden 17 augusti till 17 september. Idag är det dags för Nina Yderberg.

Varför röstar du på Fi?

Nina Yderberg: Jag röstar på F! för att alla riksdagspartier, numera inklusive mp, bara är varianter på samma tema. Inom F! verkar det finnas en sann önskan att förändra – inte bara en massa floskler. Att läsa partiprogrammet fick mig att känna ett intresse för politik för första gången på länge. Om F! kommer in i riksdagen skulle en förändring vara möjlig på riktigt.

Det är mycket som behöver förändras men det som är viktigast för mig är barnens situation. Jag uppfattar Sverige som ett på många sätt barnfientligt samhälle med liten förståelse för barns sätt att tänka och känna. Värst är situationen för barn som far illa. De lever i princip utanför rättsamhället, i ”Bananrepubliken Sverige” som en mamma som försökte skydda sitt barn uttryckte det. F! lyfter i viss mån fram detta i sitt partiprogram. Med det starka fokus som finns på utsatta kvinnors situation hoppas jag att kunskapen inom F! successivt ökar gällande barn i dessa miljöer. De far inte mindre illa än de vuxna, snarare tvärtom, men de får ofta lite eller ingen hjälp.

Så för att sammanfatta röstar jag på F! dels p g av att de redan nu har fokus på dominerande orättvisor och utsatta grupper i samhället, men också för att jag hoppas på ett parti som tar utsatta barns situation på allvar.

Nina Yderberg är barnpsykiater. Hon jobbade tidigare mycket utsatta barn men har valt att sluta med det tills vidare då hon tycker att samhällsinstitutionernas blundande för dessa barns levnadsvillkor gör ett sånt arbete omöjligt just nu.

« Föregående feminist: Joanna Rubin Dranger
Nästa feminist: Minna Wallin »
Visa hela listan med feminister som röstar på F! »