Jag stärks av att träffa och lyssna på kvinnor som Maruja

15 augusti 2006

Visst, det var nu ungefär ett år sedan som flyktingfrågan engagerade hundratusentals människor i Sverige och kraven ställdes på en human och solidarisk flyktingpolitik. Under F!:s årsmöte i Örebro till exempel (i september förra året) gav vi vårt fulla stöd för en allmän amnesti för asylsökande flyktingar. Nu den här sommaren har utvisningarna kommit på löpande band. Många väljer att gå under jorden. Tusentals papperslösa får inte sin rätt prövad av Migrationsverket.

På lördagens manifestation på Mynttorget i Gamla stan (12/8), fick vi som var där lyssna på vittnesmål från utvisningshotade och papperslösa flyktingar. De berättade om en verklighet som är viktig att känna till. En kvinna från Bolivia, Maruja Clemente, berättade om sitt liv, med ett lugn som alla talare drömmer om. Hon sa: ”Detta är min verklighet. Jag vill berätta om den för er, för jag tror inte att ni vet hur livet kan se ut för en papperslös kvinna.”
Sedan berättade Maruja om ett liv i där hon tvingades i landsflykt på grund av brist på demokratiska rättigheter och fattigdom. Hur hon kom till Sverige för att arbeta och försörja sin familj och hur hon nu lever här, utan rätt till vare sig bostad eller sjukvård. Ett liv där hon tvingas till svartarbete för pengar. långt, långt under avtalsenliga löner. Ett liv utan trygghet, rättsäkerhet och sociala rättigheter.

Man kan fråga sig vad flyktingamnesti har med feminism att göra? Ska vi inte ta itu med problemen med patriarkatet här hemma först? Jag tror inte det. Jag är övertygad om att feminismen är den mest internationalistiska rörelsen just nu. Vi vet att kvinnor världen över tvingas till landsflykt, slaveri och exploatering, just för att de är kvinnor. Precis som Kristina från Duvemåla gick med på att åka hela vägen till Amerika för att hennes barn inte skulle svälta, åker kvinnor till Europa och Sverige idag. För att kunna ge sina barn och familjer mat, medicin och utbildning.

Nu när vi har startat vår valrörelse stärks jag av att träffa och lyssna på kvinnor som Maruja. När jag stod där en stenkast från riksdagen tänkte jag att hennes röst förmodligen kunde höras ända in dit, men jag gissade också att det nog var tomt därinne. Och sen tänkte jag att riksdagen, det är en plats som vi väldigt snart tänker fylla med feminister som sätter internationell solidaritet med världens kvinnor på den politiska agendan.
En spännande och unik valrörelse har just startat. Vi ses på torgen.

Devrim Mavi
talesperson


F!:s talespersoner, samt enskilda riksdagskandidater, skriver krönikor på F!:s webbplats fram till valet. Först ut är Devrim Mavi.
I morgon, Sofia Karlsson, om hur dåligt unga vuxna mår i Sverige idag.
Visa alla valkrönikor »