Valbaren är öppen!

14 augusti 2006

”Vad roligt att så många partier kallar sig feministiska. Riktig humor faktiskt. Vad sägs om lite allvar?” Citatet är hämtat från väggen på F!:s nyskapande alternativ till valstuga, Valbar. Här kan vem som helst slå sig ner i en saccosäck och snacka feminism.

– Vi tänker inte delta i det här presidentvalet som pågår mellan Reinfeldt och Persson. Vi vill prata om sakfrågorna. Här är hjärtat i en pulserande valrörelse. En ny mötesplats för feminister, sa Gudrun Schyman under sitt invigningstal utanför Kulturhuset i Stockholm.

En nyskapande valstuga. En valstuga för dem som inte vill stå på led bakom de andra partierna. En valstuga som inte passar in i normen. Bakom Valbar står arkitekterna Marcus Antman och Robert Gorsetman på Antman Gorsetman Architects. De fick en idé till valstuga för F! och kontaktade Gudrun Schyman.
– På samma sätt som F! opponerar sig mot genuskonventioner i samhället så var det här en uppgift att arkitektoniskt ifrågasätta konventioner, säger Robert Gorsetman.

F!:s valstuga har inget annat gemensamt med en vanlig valstuga än att den är 10 kvadratmeter stor. Arkitekterna har skapat en mötesplats som känns öppen och välkomnande. Valbar är målad i den speciella F!-färgen, helt i stål och har fyra väggar som kan öppnas och lyftas upp. Insynen är total och konstruktionen är både transparent och flexibel. Syftet är att vem som helst ska kunna sjunka ner i en svart saccosäck och föra ett öppet samtal om F!:s politik och feminism i allmänhet.

Efter valet auktioneras de nyskapande valstugorna ut till högstbjudande. Varför inte ett F!-rosa partytält? Läs mer på Antman Gorsetman Architects hemsida www.agarch.se

Alternativa valstugor kommer snart till både Göteborg och Malmö. Valbar heter Stockholms variant, men de andra saknar ännu namn. Har du något fyndigt förslag? Skicka in det till hemsidan. Priset är en valvaka den 17 september – tillsammans med F!.