En Ikea-katalog dimper ner

8 augusti 2006

I förra veckan gick Pridefestivalen av stapeln. Stockholm Pride sponsrades i år av bland andra Ikea. Anledningen till att Ikea satsar pengar i Pride är förmodligen både för att ”make a statement” och för att tjäna rosa pengar. Ikea är också ett företag som placerar sig bra på listor över företag som tar jämställdhet och mångfald på allvar, och som bryr sig om sin personal. Det är alltså naturligt att företaget satsar på Pride när temat är just mångfald.

Men, under Prideveckan råkade också Ikea-katalogen dimpa ner i Stockholmarnas brevlådor. Jag bläddrar igenom den och inser plötsligt att Ikea inte verkar ha fattat ett dugg. För ingen skall ju få mig att tro att inte både beslutet att sponsra Pride och beslutet om hur katalogen skall se ut har passerat samma marknadsavdelning.

På första omslaget ser vi mamma som leker med litet barn i soffan, medan pappa hämtar låda i bokhyllan. På nästa ligger hela kärnfamiljen och myser i soffan. Tredje uppslaget heter ”alla tillsammans” och visar pappa vid spisen, mamma vid köksön, och de två sönerna som hjälper till med maten medan hunden smaskar i sig sin mat. Sedan fortsätter det med mamma som provar romantisk kjol, mamma som gör sig fin i badrummet och mamma som jobbar hemma med någonting kreativt. Mamma och pappa busar i äkta sängen, med foto på sönerna på väggen. Sönerna leker i pyjamas med sina leksaker.

Detta är inledningen till Ikea-katalogen 2006. Och kanske är det bara en scen som man spelar upp inför en majoritet (förmodar vi) svenska heterokunder. Men ju mer jag bläddrar ju mer inser jag att bland Ikeas kunder finns inga flator och bögar, inga transpersoner, inga människor med annan etnisk bakgrund (den första dyker upp på sidan 42, busigt uppkrupen på köksbordet med en massa etniska markörer i inredningen), inga funktionshindrade, inga äldre… Mångfald?

Eller är det jag som inte fattat nånting. Är familjen i början av katalogen egentligen Lasse och Peters två söner som Lasse tagit med till sin syrra för att mysa lite en dag? Är de två heteroparen på parmiddag egentligen Martin som är gift med Hans, och Maria som är sambo med Bettan? Och är den grånade mannen som lagar mat med sina blonda döttrar egentligen deras plastpappa från Serbien? Och den suddiga kvinnan på sidan 56, är hon kanske just… 56.

Tyvärr tror jag inte att det är så i Ikeas katalogvärld. Vilket är tråkigt. Så ser livet nämligen ut för deras kunder. Det kunde vi alla se i årets Prideparad, både bland dem som kantade gatorna och hos oss i paraden. Och majoriteten av oss handlar säkert på Ikea!

Ett tips till marknadsförarna: Gå och se utställningen ”Normen Skaver” som pågår på Kulturhuset till den 17 september!

Anna Karin Johansson-Brikell
Riksdagskandidat Fi


Artikeln har refuserats av Aftonbladets och Expressens debattredaktioner.