Krig och hbt-rättigheter

5 augusti 2006

I dag paraderar stolta hbt-personer och andra genom Stockholm under Pride. Fi tågar under egen paroll. Samtidigt kommer en appell om stöd till WorldPride Jerusalem som startar den 6 augusti mitt under brinnande krig i regionen, och som obs! inte har fått tillstånd till att paradera på grund av dödshot och ultraortodoxt motstånd: ”Vi behöver ert stöd nu. Vi kan inte göra detta ensamma”, skriver de amerikanska gay-aktivisterna för mänskliga rättigheter Lerry Lobel och Julie Dorf.

Vi kan inte titta bort längre

Det kanske verkar självcentrerat att fokusera på en demonstration för hbt-rättigheter i dessa tider. I stunden, och efter mycken debatt, är dock Jerusalem WorldPride fortfarande på gång. Organisatörerna är kanske ännu mer beslutsamma än förut när det gäller att sprida ett budskap om fred och tolerans, mitt i det kaos som hela tiden växer i regionen. Men: de klarar inte av detta ensamma.
Som utlänningar (skribenterna är från USA, reds anmärkning), är det svårt att föreställa sig att det är “business as usual” i Jerusalem. Vi ser ett bildflöde av komplett förstörelse i Södra Libanon, och attacker på norra Israel. Det verkar aldrig ta slut.

Sedan det Israeliska undantagstillståndet infördes i Gaza tidigare denna sommar, har många aktivister, fullt förståeligt, funnit det svårt att uppmana människor att fokusera på hbt-frågor, i hjärtat på ett ockuperat land som befinner sig i krig. De vet att palestinierna i Gaza saknar vatten och elektricitet under den 100 gradiga sommarhettan och att Israel bombar, inte bara Hamas och Hizbollahs ledare, utan vägar, kraftledningar och oskyldiga familjer. Fram tills nu har över 600 000 personer försatts på flykt.

Och ändå. När den internationella uppmärksamhet nu ligger på denna del av världen, så måste Worldpride ses som del i en vidare social agenda för rättvisa. Tillsammans måste vi ta tillfället att visa hur – och att – alla rättviserörelser hänger samman.

Under det två veckor som föregick Hizbollahs tillfångatagande av två israeliska soldater, samlade sig Worldpride-organisatörer från hela världen och i Jerusalem till ett svar (som var nödvändigt) på de attacker mot hbt-rörelsen och de dödshot som kommit från högerextremistiska religiösa ledare, särskilt från den ultra ortodoxa judiska communityn.
Detta är samma ledare som stödjer bosättarrörelsen, och som motsätter sig skapande av en palestinsk stat.

Uppmaningar av extremister att sluta upp inför världens största anti-gay demonstration, kombinerat med våldet i regionen, har gjort att Jerusalems myndigheter har förvägrat Worldprides organisatörer det tillstånd man behöver för att kunna paradera. Sambandet mellan ett motstånd mot hbt-frågor och attacker på palestinier har blivit uppenbara för oss och ökar på båda sidor.

Med det ökande våldet i Israel, Gaza, på Västbanken och i Libanon är det dags för hbt-rörelsens ledare att hjälpa organisatörerna av WorldPride att förverkliga deras avsikt att utnyttja detta kritiska läge till att visa solidaritet med palestiner och israeliska freds- och rättviseaktivister. Det gäller också att uppmana till ett slut på ockupationen, samtidigt som man uppmanar till ett slut på religiös intolerans. Tillsammans kan vi arbeta för en rättvis lösning på denna decennielånga konflikt.

Kerry Lobel
Julie Dorf

Kerry Lobel är före detta vd på the National Gay & Lesbian Task Force och fungerar som rådgivare för nationella och internationella feministiska och hbt-organisationer.

Julie Dorf var med och grundade ”The International Gay & Lesbian Human Rights Commission”, och är idag ordförande för Human Rights Watchs rådgivande kommitté för hbt-rättigheter.

Texten är något bearbetad. (Snabb-)översättning: Kristina Hultman

WorldPride i Jerusalem äger rum den 6–12 augusti. Gå in på www.worldpride.net