Låt Ivana stanna i Sverige!

3 augusti 2006

Feministiskt initiativs talesperson Devrim Mavi och RFSL:s vice förbundsordförande Anna-Karin Skantz gör tillsammans ett upprop och en namninsamling för att den lesbiska kvinnan Ivana Hosein från Bangladesh ska få asyl i Sverige.

Ivana Hosein flydde Bangladesh sedan hon och hennes flickvän blivit upptäckta tillsammans på universitetet där de studerade. Båda kvinnorna stängdes av från studierna utan att få några betyg för de fyra år de studerat. Ivana misshandlades och våldtogs av en grupp manliga studenter, och såg till sist ingen annan utväg än att fly landet. Homosexualitet är olagligt i Bangladesh och samkönade relationer kan ge upp till livstids fängelse.

Ivana Hosein har varit i Sverige i två år och fått avslag på två asylansökningar. Hon väntar nu på sitt tredje och slutgiltiga besked. Migrationsverket har i sina tidigare beslut angett att Ivana kan flytta till en stad i Bangladesh där ingen vet vem hon är, och dölja sin sexuella läggning, och att hon därför inte har något skyddsbehov.

– Att påstå att en lesbisk kvinna från ett land där lagen stipulerar långa fängelsestraff för homosexuella handlingar inte har något skyddsbehov är helt absurt, men det är så svensk flyktingpolitik ser ut i dag, säger Devrim Mavi.

– Ivana måste få stanna i Sverige, avslutar Devrim Mavi.