Simrishamn, torsdag: Högre lön till Margareta

21 juli 2006

I Simrishamn på torsdagen lanserade Gudrun Schyman och Birger Östberg, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ ett av F!:s många vallöften som lyfts fram under fruntimmersveckan. Dagens namnsdagsbarn, Margareta, utlovades högre lön. Samtidigt bjöds det på namnsdagskaka och kaffe.

– Jag brukar aldrig baka i vanliga fall. Men för Feministiskt initiativ bakar jag gärna och mycket, säger F!-aktivisten Irene Stenwatten från Simrishamn, som även stod för namnsdagskakorna och bullarna på Kiviks marknad (se gårdagens artikel).

Men vad tjänar män på jämställda löner? Riksdagskandidaten Birger Östberg försöker förklara:
– Först när vi får ett samhälle där lön inte påverkas av kön kan män vara säkra på att den lön de får är ett uttryck för ansvar, kunskaper och färdigheter och inte något annat. Som det är idag finns misstanken hela tiden där att vi tjänar lite för mycket för att vi är män. Det en oerhört trist och förnedrande situation.

Gudrun Schyman, vad behöver ändras för att jämställda löner ska bli verklighet?
– Det behövs en nationell arbetsvärdering som kartlägger olika yrken och branscher när det gäller könsdiskriminerande löneskillnader. Sen måste arbetsgivarna korrigera lönerna, och vårt förslag är att den processen får ta högst fyra år. Men det behövs andra saker också: det behövs rätt till heltid och en reform för kortare arbetstid. I grunden handlar det om att skapa ett samhälle där det som män gör, är och säger inte automatiskt ska värderas högre än det som kvinnor gör, är och säger, avslutar Gudrun Schyman från torgmötet i Simrishamn.