Schyman håller stånd på Kiviks marknad: ”Detta handlar om feministisk folkbildning”

20 juli 2006

Stånd på Kiviks marknad – det är klart att en potent feministisk rörelse ska ha det, så här mitt i sommaren. Under banderollen ”Nu ska det bli andra bullar!” säljs kanelbullar medan F!:s politiker delar ut valfoldrar och pratar med folk. Och folk finns det i massor. Runt hundra tusen personer strömmar igenom den här marknadsplatsen på tre dagar. En hel del har letat sig fram till F! med nyfikna frågor och bullar i blick.

Valpatrullen: Gudrun, du är här, som representant för F!, för andra året i rad. Varför det?
– För att vi ska vara där människor är, svarar Schyman, medan hon står och delar ut F!-foldrar. Hit kommer alla sorters människor. Man strövar runt i godan ro. Ingen har bråttom. Många tar sig tid till samtal, både om politiken i allmänhet och om det faktum att en så självklar sak som rättvisa löner mellan kvinnor och män ännu inte blivit verklighet. Vi får också möjlighet att räta ut en hel del frågetecken som människor bär på.
– Och när jag berättar om de ekonomiska förhållandena för partier som ännu inte tagit plats i riksdagen, när jag förklarar att vi varken har personal eller pengar, men måste betala tryck och distribution av valsedlarna själva, då är det många som av ren solidaritet köper ett par bullar till, säger Schyman och ler.
Valpatrullen: Men alla är väl inte positiva?
– Nej, visst är det så, och det är nedslående att se så många män som med självklarhet bestämmer vad andra i familjen ska tycka. Säger han nej, så blir det nej. Blickar talar.
– Men flera gånger när jag har frågat om inte kvinnan har en egen vilja och en egen röst, så har det visat sig att det har hon visst det! Och den viljan och den rösten är inte sällan en annan. Hon kanske vill ha både broschyr och bullar, visar det sig. Ur en sån situation växer ibland intressanta samtal, som inte sällan slutar i ömsesidig förståelse. För detta handlar om om folkbildning. Feministisk folkbildning.