Veckobrev nr 28 från Gudrun Schyman

1 juni 2006

Förvalsturnén är slut och jag har dessutom hunnit pusta ut. Det var två veckors intensivt resande och pratande, från Kiruna i norr och till Sölvesborg i söder. Det gav absolut mersmak. Massor med människor törstar efter information om F!. Om vilka vi är och vad vi vill.

Kort reserapport

De flesta har fortfarande bara medias rapporter att gå på. Efter höstens mediala fas av förlöjligande har vi nu haft fasen av osynliggörande. Men det börjar att lätta. På flera håll under min resa var det bra täckning av regionala och lokala tidningar. Alla ni som jobbar med möten och aktiviteter ska tänka på att hela tiden hålla media informerade om vad ni gör. Bjud in och var generös med information. Tidningarnas kalendarier läses av många. Det finns en nyfikenhet att stilla och media kan vara till god hjälp. Jag besökte bl.a. många folkhögskolor under resan och där har vi en publik med stort intresse för F!. Både bland personal och elever. Har ni en folkhögskola på orten – ta kontakt redan nu och boka in möten till valrörelsen. Från mitten av augusti och fram till mitten av september kan vi komma och diskutera feminism i allmänhet och presentera F! i synnerhet. På några orter var publiken vid kvällsmöten inte större än ett 20-tal men de som kom ville verkligen veta. Och när de väl fått veta ville de verkligen vara med, som medlemmar och som aktiva. Det bildades nya grupper på ställen som tidigare varit tomma. Ett nödvändigt lyft inför valet. Karlskrona bjöd på ett nästan magiskt möte en fredagkväll. Hörsalen på biblioteket fick kompletteras med extrastolar och listan på intresserade växte snabbt. Valrörelsen kom på tal och då förstod jag att det finns behov av…

Information inför valrörelsen

På alla orter där vi har folk ska vi ha möten. Också på ställen där vi inte har medlemsgrupper men där intilliggande grupper utökar sin aktivitet. Så mycket som möjligt, på så många ställen som möjligt, alltså. För att ha möten måste man ha tillstånd. Det måste (på de flesta orter) sökas (och samordnas med de övriga partierna) nu! Därför är det viktigt att ni kollar på varje ort var de politiska partierna brukar stå och var de brukar ha sina torgmöten. Sedan söker ni samma tillstånd, på samma platser och i samma omfattning. Det kostar inte mer att söka mycket. Kommer inte alla tider att utnyttjas så gör det inget. Hellre för mycket tillstånd än för lite. Där de andra partierna har valstugor får vi ha något enklare – och roligare. Det går t.ex. bra med en liten byrå, kanske målad i F!-färgen, med skylten ”Valbyrå” på och där valmaterial och valsedlar ligger i lådorna. Kan fraktas lätt i en vanlig bil. Ett vanligt solparasoll är bra som tak. Här kommer en liten guide för tillståndsansökningar som Maija Savolainen i Göteborg har skrivit:

Guide för tillståndssökning

Exemplet är Göteborg. Alltså: en reservation för att det är ”byråkratiserat” på andra sätt i övriga landet.
För det första: för att dela ut foldrar, flygblad , flyers behövs inget tillstånd så länge du befinner dig på kommunal mark. Inom t.ex. sjukhusområde, affärscentrum etc. är det privata markägare och där måste man ringa först om man inte vill riskera att bli bortkörd.
För det andra: Tillstånd krävs för att sätta upp banderoller, plakat, bord, bössinsamlingar, hålla tal, använda högtalare, använda musik – för allt utöver att dela ut papper.

  1. Gå in på www.polisen.se – klicka på ”blanketter” där får du tag på detta:
    Ansökan tillstånd ordningslagen 05-04-21 Ansökan om tillstånd jämlikt ordningslagen lokala föreskrifter, offentlig tillställning, allmän sammankomst, begagnande av offentlig plats (RPS 510.1
  2. Fyll i Feministiskt Initiativ som organisation (det behövs inget org.nr) c/o ditt eget namn och adress. Detta innebär att du därmed är personligen ansvarig att alla föreskrifterna vid torgmöten mm.följs.Man kan kopiera det beviljade tillståndet till flera personer, utse en ansvarig per händelse, men gentemot myndigheten är ansökaren ansvarig
  3. Fyll i (för hand, det går inte på datorn) blanketten: art av möte, mötesplatser (noggrant) och tider (noggrant). Inför valet nu ger inte tillståndsmyndigheten i Va Götaland längre apellmötestider än 2 tim./gång. Många behöver plats. Man kan söka tillstånd på platser dagligen – alltså t.ex. ”Frihetstorget /dagligen/kl.12–13 f o m 10/6 – 16/9-06” eller enstaka händelser vid ett visst datum. Att söka tillstånd för flera platser/datum/möten kostar inte mer än tillstånd för en plats/datum/möte. I Gbg har vi sökt för ca. 30 platser/dagligen mm. för 220 kr – samma summa som vad ett tillstånd för kostar. Typ demonstrationståg mm. som kräver polisbevakning kostar 600 kr/tillstånd.
  4. Behandling av ansökan tar ca. 2 veckor, men kan gå fortare
  5. Man kan kryssa i en ruta antingen att man hämtar tillståndet själv el. att det ska skickas per post.

Till sist några tips:

  • När du söker tillstånd så är det fördelaktigt att gå dit personligen första gången. Felaktigheter kan upptäckas då och fördröjer därmed inte ansökan.
  • Du kan betala för tillståndet direkt på platsen och behandlingen av ansökan börjar då. Ansökan behandlas inte innan de fått betalt. Ta reda på tillståndsmyndighetens plusgironummer för framtida betalningar på annat sätt.
  • Etablera en bra kontakt med en handläggare på tillståndsmyndigheten. Det är en fördel då man ibland kan vara sent ute att söka tillstånd.

Rapporten om ensamstående mammor

Rapporten kom ut (på hemsidan) lagom till Mors Dag förtjänar en stor spridning. Tryck ut och dela ut till bl.a. kvinnojouren på din ort och/eller andra organisationer som arbetar för och med ensamstående föräldrar och barn. (Tryck ut artikeln som var publicerad i GöteborgsPosten den 27 maj samtidigt. Finns här: www.gp.se ). Det kan vara Rädda Barnen, Stadsmissionen, Kyrkan, självorganiserade föräldragrupper, m.m.m.m. Ställ frågor till politikerna i din kommun (genom artiklar/insändare) om hur de t.ex. ser på barnbidragshöjningen. Drar de av motsvarande summa på socialbidraget, dvs höjningen försvinner? Hur ser det ut med barnomsorgen för ensamstående föräldrar? Lyft frågan på olika sätt och på sätt som passar där du/ni bor.

Ladda inför sommarens aktiviteter!

På nästan alla orter och i nästan alla landsdelar finns det lokala och regionala marknader och musikfester. Vi/F! ska vara där människor är. Vi ska informera och propagera, dela ut material, samla in pengar och sälja saker. Ha alltid med en lista med för namn och adress till intresserade. Vi ska utmana en mäktig maktordning så vi behöver vara en mäktig skara aktivister när valrörelsen drar igång på allvar!

Hälsningar
Gudrun