Nordling Blanco: Så stoppar vi våldtäkterna

7 oktober 2013

Domstolen måste FATTA att sex är när alla deltar frivilligt – och att allt annat är övergrepp, sa Sissela Nordling Blanco utanför Riksdagen inför ett hundratal feminister som idag kräver en samtyckeslag. Läs hela talet här:

Hej alla feminister!

Jag vill rikta ett stort tack till arrangörerna och till alla artister som har ordnat den här kampanjen. Det är dags att vi går samman just på det här sättet och kräver förändring!

Statistiken säger att var tredje kvinna kommer få uppleva fysiskt eller sexuellt våld av sin partner eller familj under sin livstid. Till det här måste vi också lägga till kunskapen om att de flesta fall inte rapporteras alls. Problemet är alltså betydligt större.

Det är inget som hände en gång i Tensta, en gång i Bjästa och en gång på Stureplan. Nej, alla dessa enskilda våldtäkter är en del av något mycket större. Ett systematiskt våld mot kvinnor som kräver lika omfattande lösningar.

För våldet och rädslan att utsättas för våld begränsar inte bara var tredje kvinna utan alla kvinnors liv och handlingsutrymme. Det är så utbrett och så närvarande i våra liv att det måste ses som ett säkerhetshot.

Men när etablerade politiker ska prata om säkerhet pratar de aldrig om våldtäkter eller våld i nära relationer. Istället pratar de om jas-plan och vapen.

De satsar miljarder på att lära män att kriga, samtidigt som våldsutsatta kvinnor nekas plats på skyddat boende, för att det saknas resurser.
Politiker från höger till vänster säger att de är för jämställdhet. En del kallar sig till och med feminister. Ingen säger väl rakt ut att de är för våldtäkt?

Men frågan är: Vad gör de åt saken?
Feministiskt initiativ finns för att tillföra en ny dimension i politiken.
Vi ser att det är samma unkna syn på kvinnor och män som genomsyrar hela samhället. En syn där människor tilldelas olika roller och olika värde. Män ska dominera och kvinnor ska domineras. De som inte passar in ska hånas och bestraffas.
Vi ser hur den synen gör avtryck överallt i våra liv: på våra arbetsplatser, på våra skolor, i våra hem och i rättsväsendet. Vi ser hur det sexuella våldet ignoreras av beslutsfattare och vi ser hur domstolarna friar våldtäktsmännen.
Feministiskt initiativ finns, för att vi är övertygade om att det inte behöver vara så. Vi finns, för att vi vill erbjuda ett alternativ till det samhälle vi ser idag.

• Vi ska ta tillbaka varenda miljard som idag slösas bort på militären, och istället satsa på att säkra allas rätt till frihet från våld.

• Vi ska se till att vi får en samtyckeslag, så att alla får rätt att bestämma över sin egen kropp. Man ska inte behöva slå sig blodig för att bli tagen på allvar i en rättegång. Domstolen måste FATTA att sex är när alla deltar frivilligt – och att allt annat är övergrepp!

• Vi ska se till att utbilda alla som möter våldsutsatta. Den som anmäler ska inte misstänkliggöras, utan få stöd och upprättelse.

• Vi ska se till att alla barn får gå i en jämlik skola fri från sexism och diskriminering. Skolpersonal ska utbildas i normkritik, genus och antirasism. Skolan måste också jobba aktivt med att förebygga mäns våld.

• Vi ska se till att alla skolor har sexualundervisning med lärare som faktiskt är utbildade i sexualundervisning, och vi ska se till att det finns fler ungdomsmottagningar.

Men framförallt ska vi se till att ett feministiskt perspektiv genomsyrar varenda politiska område, för det är det som krävs för att komma till bukt med våldet.

Vi behöver vara många aktiva feminister inför valet för att få upp de här frågorna på den politiska dagordningen. Genom organisering kan vi vara med och skapa den framtid vi vill ha. Därför uppmanar jag alla här idag att gå med i Fi om ni inte redan är det. Det är skarpt läge och det är dags för oss att ta makten från de som styr, det är dags att vi tar makten över våra egna liv.

Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ 2013-10-07