100 brev som (inte?!) förändrade världen

17 september 2013

För tio år sedan, i september 2003, skrev Gudrun Schyman sitt första Feministbrev. Då hade hon just lämnat Vänsterpartiet men valt att sitta kvar i Riksdagen som ”politisk vilde” – på ett feministiskt mandat.

– Jag ville tala om varför jag agerade som jag gjorde och jag ville påbörja ett samtal med andra feminister. Om att formulera en ny dimension i politiken, om att organisera ett ideologiskt självständigt feministiskt arbete. Resultatet blev så småningom Feministiskt initiativ. 

Det hundrade brevet har rubriken ”Under min livstid!” och ger läsaren ett tydligt besked om när det är dags för ett jämställt Sverige:

– Jämställdhet, frihet från alla former av diskriminering, rätten att vara människa, rätten att vara fri i kärlek, rätten till ett självständigt liv, i gemenskap med andra, är ingen utopi. Det är den demokratiska utvecklingens innersta mening. Som jag ser det. Och jag ser det som behöver göras utifrån ett tidsperspektiv – under min livstid. Allt annat skulle vara ett förminskande av mig själv som människa. Stora ord i en förvissning om att livet är större.

Breven kommer att ges ut i bokform med titeln ”100 brev som (inte?!) förändrade världen” i slutet av november. Boken går att förhandsboka här.

Mer info:
Feministiskt initiativ presstelefon: 070-610 01 91