Veckobrev nr 22 från Devrim Mavi

6 april 2006

Vi klara med valkonferensen. Och vi har vårt valmanifest och en riksdagslista klara. Det var en arbetsam men rolig helg vi tillbringade på Färgfabriken, i Liljeholmen, Stockholm.

Hej alla feminister!

Under två fullmatade dagar diskuterade vi politik och lärde känna varandra ännu bättre. Nu börjar namnen få ett ansikte, i alla fall för mig. Valmanifestet med de fem punkterna vi går till val med finns på www.feministisktinitiativ.se . Mitt intryck från valkonferensen är att Fi är en förening vars medlemmar har stort engagemang för och stor kunskap om våra gemensamma
politiska frågor och mål. Jag ser verkligen framemot fortsatta diskussioner med och bland medlemmar. Men som alltid på konferenser, kände jag att vi skulle ha behövt en dag till, att valkonferensen tog slut när det var som bäst. Nu har vi i styrelsen fått förtroendet att gå vidare med politikutveckling utifrån de diskussioner som har varit och de yrkanden som har lämnats in till styrelsen.

Tyskland förbereder sig för fotbolls VM det gör man bland annat genom att bygga bordeller. Jämo Claes Borgströms förslag att Sverige borde bojkotta fotbolls VM betraktades som kontroversiell när det kom i måndags. Det borde det inte göra. Det som är uppseendeväckande är snarare de 200 000 kvinnorna som kommer vara offer för slavhandel och prostitution. Uppenbarligen tycker många fotbollssupportrar inte att det är lika viktigt.
Detta visar också på den stora dubbelmoralen som råder i EU. Från november förra året till mars i år, alltså under fem månader, drunknade minst 1500 människor utanför Kanarieöarnas kust. Flyktingar från den Afrikanska kontinenten som vill ta sig in i Europa som politiska flyktingar eller med förhoppningen att kunna arbeta och hjälpa sina familjer.
Samtidigt har EU:s höga murar och Schengenavtalet i princip gjort det omöjligt att få sin rätt prövat som asylsökande. Det verkar med andra ord inte okey att komma till Europa som svart afrikansk man eller kvinna för att söka asyl eller arbete. Däremot är det okey att smuggla hundratusentals kvinnor till Europa för att män som lever här ska kunna köpa sig sex. Det är ett uttryck för hur koloniala föreställningar och patriarkat samverkar. Något jag anser är
upprörande för att inte säga avskyvärt. Vi i Fi säger att kvinnors, barns, människors kroppar är inte till salu. Det är högtid för att exportera den svenska prostitutions- lagstiftningen till EU. Men känn dig inte maktlös. Vi kan protestera. På www.pes.org (parti för socialister i Europa) finns i högerspalten en länk med en protestlista där man skickar brev till Barroso, ordf för EU-kommissionen, mot VM-bordellerna under mottot ”Celebrate the World Cup – Fight Sexual Slavery”. Drygt 21 000 underskrifter har redan kommit in. Innehållet i den här protestlistan protesten är i linje med det Fi har uttalat. Därför uppmanar jag att du går in och protesterar mot VM-bordellerna.

Den här gången så här långt.

Med feministiska hälsningar
Devrim