Veckobrev nr 20 från Sofia Karlsson

23 mars 2006

Åka tåg, skriva brev

Hej Kära Fi:are!
Ännu en gång sitter jag på ett tåg när jag skriver veckobrev. En förkylning har drabbat mig så jag är väldigt snuvig och tycker lite synd om mig själv. Självömkan i lagom proportioner kan faktiskt vara bra, eller i alla fall kännas skönt. Även om det kanske inte botar min förkylning.

Gymnasieskolor

Jag är på väg hem från Uppsala där jag idag har besökt en gymnasieskola. Jag talade om Feministiskt initiativ såklart och jag talade om feminism. Vad feminism är, vad jag tycker att det står för. Vad jag tycker att det inte står för. Hur svårt det kan vara att balansera mellan å ena sidan generalisera för att lyfta upp och synliggöra strukturer och hur vi hela tiden ”könar” människor. Till att å andra sidan tala om feminismen som det frihetsprojekt det är för varje enskild människa, och att vi i mångt och mycket formar våra liv själva. Med väldigt orättvisa förutsättningar, men feminism handlar inte om att vi sitter och tycker synd om oss själva och väntar på att någon ska komma och göra det bättre. Vi gör det bättre själva.
Självömkan hör hemma vid förkylning inte i feminism.

Hittat konceptet

Dagens besök skilde sig på många sätt från mina tidigare föreläsningar/debatter på gymnasieskolor. Jag har hittat ett koncept som fungerar. Det måste sägas, idag var en väldigt bra dag! Mitt vinnande koncept är att jag lyckas använda mig själv och mina egna erfarenheter. Den här gången exemplifierade jag det med en rad boktips som på flera sätt symboliserar min feminism. Till exempel: Under det Rosa täcket, Fittstim, Grupp 8 och jag, Egogirl. Jag berättar gärna en annan gång hur de olika titlarna hänger samman med min feministiska resa. Boktips kommer jag att använda flera gånger när jag talar, även om titlarna kanske kommer att variera. Pröva gärna boktipsmetoden du också. Tro mig, det fungerar.

Valkonferensen

Nästa vecka är det äntligen valkonferens, jag ser verkligen framemot att träffa er alla, besluta om politik, fastställa riksdagslistan och verkligen köra igång valrörelsen. Jag vet att valkonferensen blir en energiinjektion i allt F! arbete. Dessutom är det så att vi har förlängt anmälningstiden till imorgon fredag den 24 mars. Så om du inte redan har anmält dig gör det nu på en gång!

Jobba tillsammans med andra organisationer

Feminismen är en bred rörelse och här finns många olika former och typer av organisationer. Väldigt ofta arrangerar lokala F! medlemsgrupper saker tillsammans med andra organisationer. Det som är bra att veta då, att även om det är flera organisationer som samverkar så bestämmer ni själva som medlemsgrupp vem som ska representera er och F! både i möten och T.ex. i debatter. Inga andra organisationer kan eller ska lägga sig i vem ni väljer att skicka. Samverka gärna såklart, men låt ingen köra över er!

Förvalsturnén

Som vi har berättat om tidigare är planeringen i full gång med talespersonernas förvalsturné. Vi ska besöka 36 städer i maj i veckorna 19 och 20. Det kräver mycket jobb av oss alla, och det kommer att bli hur roligt som helst! Dessutom är det ett perfekt tillfälle att öva inför valspurten. Hör av er till Hanna Carlsson eller Mikaela Robsahm för mer information och för att anmäla ditt intresse för att bli kontaktperson just på din ort.

Till sist

Önskar jag er en härlig vecka som förhoppningsvis blir en vårvecka.

Vi ses snart hoppas jag på valkonferensen!

/Sofia Karlsson, Talesperson F!