Fejkad opinion!

24 september 2012

Höga opinionssiffror för Feministiskt initiativ får garanterat riksdagspartierna att prata om jämställdhet igen, skriver Gudrun Schyman. Därför lanserar hon Fejkad opinion, en aktion där du kan medverka för att få upp de feministiska frågorna på bordet, oavsett hur du tänker rösta.

UPPROP!

Det går bakåt när det gäller jämställdheten. I Sverige och i världen. Samtidigt blir det allt tystare i den politiska debatten. Denna vecka har jag lyssnat både på regeringsförklaring och budgetdebatt. Hört på statsministerns trosbekännelse (regeringsdeklarationen) och på finansministerns försäkran om att Sveriges ekonomi är bäst i klassen. Jag har hört oppositionens kritik. Men jag har inte hört en enda ledande politiker som kritiserar bristen på jämställdhet och som vågar utmana det patriarkala tänkandet.

Det är dags att bryta tystnaden! Jag tror att det smartaste sättet att få upp könsmaktfrågorna på bordet är att opinionen sätter press på partierna. Och hur gör vi det då? Det var en av de frågor som vi diskuterade på den fullmatade Feministiska Tribunalen som avhölls i Stockholm i söndags.

Vi var en panel med deltagare från Feministiskt initiativ, F!, Miljöpartiet, MP, Vänsterpartiet, V, och Socialdemokraterna, S, som alla konstaterade att det går bakåt; inkomstklyftorna mellan män och kvinnor har ökat sedan år 2006, försämringen av A-kassan har slagit hårt mot många kvinnor med deltid och otrygga anställningar, försämringen av sjukkassan känns mest för kvinnor, 70 procent av de utförsäkrade är kvinnor, fattigdomen bland kvinnor och barn ökar, mäns våld mot kvinnor (i nära relationer, i samkönade relationer, i namn av heder) minskar inte, och så vidare.

Trots detta är det TYST! Ingen jämställdhetspolitisk debatt. Feminismen och feminister står inte högt i kurs. Kanske borde könsmaktsordningens konflikter ”designas” på ett smartare sätt, föreslog någon. Vi kanske ska skriva ”hållbar utveckling” på paketet istället? Jag tror inte på den vägen. Makt ska mötas med motmakt.

Jag har ett förslag. Ett förslag som kommer att fungera! Så här – sprid till alla att så fort något opinionsinstitut frågar vad du tänker rösta på så svarar du F!. Alla svarar Feministiskt initiativ. Hela tiden.

Opinionssiffrorna för F! kommer att krypa uppåt i mätning efter mätning och jag kan garantera att då kommer samtliga riksdagspartier börja prata feminism och säga att jämställdhet är både mål och medel och att vi nu på allvar måste ta itu med den grundläggande och destruktiva samhällskonflikt som annars äventyrar hela vår utveckling.

Hur du sedan röstar på själva valdagen är naturligtvis din ensak men fram till dess föreslår jag att vi ägnar oss åt feministisk aktivism under parollen – Fejkad Opinion!

Gudrun Schyman, Artikeln publicerades även i Feministiskt perspektiv