Europas Feministiska partier utmanar

4 september 2012

För tredje året möttes European Feminist Parties Coordination Board i München. Maria Borgström från Fi möte Partia Kobiet från Polen, Iniciativa Feminista från Spanien och Feministische Partei Die Frauen från Tyskland. Dessutom fanns representation från Österrike och Storbritannien som organiserar sig inspirerade av Europas våg av Feministiska initiativ. Mötet var en succé där nya samarbeten diskuterades för att utmana Europas konservativa politik. Nästa konferens hålls i Sverige den 10-11 augusti 2013.

Huvudtemat för konferensen kom att bli de demokratiska hinder som ställs i vägen för feministiska partier, kvinnor och mindre partier att delta i politiken i flera länder i Europa. Mötet var enigt om att valsystemen måste bli mer jämlikt och förenklas i samtliga eu-länder.  I Tyskland har en demokratiorganisation vunnit mot tyska staten i europadomstolen och fått ner spärrgränsen till europaparlamentet från 5 till 1 %. Liknande problem finns i Polen och Spanien. Partia Kobiet och Iniciativa Feminista kommer nu att se över möjligheterna att kräva förändringar även i sina länder.

I övrigt diskuterades kommunikation mellan partierna och våra möjligheter till gemensam valkampanj inför EU-valet.

Framöver kommer samarbetet över nationsgränserna att intensifieras. Nästa konferens hålls i Sverige den 10-11 augusti 2013. Dessutom planeras gemensamma aktioner i valrörelsen 2014. En grupp för planering av konferensen och den internationella politiken kommer att startas. Den som vill vara med kontaktar Maria Borgström [email protected].