F! stödjer gotlandsupproret

4 juli 2012

En stor manifestation som samlade runt 7000 deltagare marscherade på söndagen ner till hamnen i Visby för att ställa sig bakom de krav som drivs under beteckningen Gotlandsupproret och Vägpris.nu. Huvudkravet är att det ska kosta lika mycket att åka till och från Gotland som det skulle kosta om det var en väg. Biljettpriset skulle då ligga på 90 kronor enkel resa (runt 500 idag) och 165 kronor för en bil.

– Biljettpriserna på gotlandsbåtarna ökar ständigt, vilket leder till att fler och fler tvingas avstå från att åka. Man har inte råd. Turismen dalar, barnfamiljer kommer i kläm, fastlandsboende och deltidsboende kan inte åka till sina hus så ofta som man vill, ungdomar som flyttar till fastlandet kan inte komma hem och vise versa, och sist men inte minst, fraktkostnaderna gör att företagen på ön inte klarar konkurrensen, säger Gudrun Schyman, gruppledare för Feministiskt initiativ, som deltog i manifestationen.

Gotlandsupproret vill ha din medverkan för att få till en ordentlig opinion för att säkra en rättvis Gotlandstrafik i framtiden.

Rättvisekrav! Vi anser att Gotland skall anslutas till det Svenska vägnätet på lika villkor som övriga Sverige. Vägpriser skall gälla inom gotlandstrafiken. Det ska inte kosta mer att frakta gods mellan Gotland och fastlandet än motsvarande sträcka på landsväg. Den framtida Gotlandstrafiken får inte försämras beträffande fart, turlista, fartygens storlek eller antal fastlandshamnar.

Namnunderskrifter samlas här: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6637